«Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» - Προβολή στον Αγ. Νικόλαο

Newsroom
Newsroom

Από την Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου

Με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της ελληνικής κινηματογραφικής ιστορίας συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 16 Αυγούστου στις 21:30, στον δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται η δεύτερη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας». Η βραβευμένη στα φεστιβάλς  του Λοκάρνο, Σικάγο και Θεσσαλονίκης ταινία είναι παραγωγής 1978, διάρκειας 118’ και πρωταγωνιστούν οι: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιώργος Διαλεγμένος, Δημήτρης Πουλικάκος, Όλγα Καρλάτου.

Υπόθεση: Ένας εύπορος μεγαλοαστός κι οι τρεις γιοι του αποτραβιούνται σε μια επιβλητική εξοχική έπαυλη, που μόλις κληρονόμησαν μαζί με την όμορφη υπηρέτρια. Απαλλαγμένοι από την ανάγκη οποιασδήποτε εργασίας αρχίζουν να υποκύπτουν στη νωθρότητα. Η ακινησία γίνεται μεταδοτική και σταδιακά αρχίζουν να μοιάζουν με ζωντανούς νεκρούς. Βγαίνουν από τον λήθαργο μόνο για φαγητό και σεξ.

Σε αυτόν τον κόσμο νοητικά γερασμένων, οκνηρών αρσενικών, μόνο η γυναίκα υπηρέτρια εκπροσωπεί μια θετική ενέργεια κίνησης, θέλησης. Ο μικρότερος γιος δυσφορεί και όταν βρίσκει τυχαία ένα βιβλίο με την ιστορία της γαλλικής επανάστασης, ξεσηκώνεται αποφασισμένος να ξεφύγει από τη στασιμότητα και τον εφιαλτικό εγκλεισμό. Υπάρχει όμως διέξοδος από την ηδονή της τεμπελιάς;

Ο Παναγιωτόπουλος, σε μια πρώιμη δουλειά του που ανθίζει στο πέρασμα του χρόνου, ολοκληρώνει μια σκοτεινή σάτιρα που κοιτά με οίκτο την αστική τάξη της εποχής εντοπίζοντας την οκνηρία και παρακμή που την χαρακτηρίζει. Απόγονος του Μπουνιουέλ και προπομπός ενός ελληνικού σινεμά που έπεται, το φιλμ είναι αλληγορικό δίχως ποτέ να παγιδεύεται στον χρόνο, διατηρώντας τη σουρεαλιστική δύναμή του όσο και την ανάλαφρη διάστασή του, που το έχει μετατρέψει σε διαχρονικό classic αγαπημένο.

5988

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ