Παιδικά εργαστήρια και επιμορφωτικές δράσεις για παιδιά στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Newsroom
Newsroom

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ώριμο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πάνω 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις με περισσότερους από 120 ομιλητές από 17 χώρες, το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (ΦΒΧ) θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου, από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. 

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός των άλλων διαδραστικά και επιμορφωτικά εργαστήρια και πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, τις πρωινές ώρες κάθε ημέρας του Φεστιβάλ.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις για παιδιά είναι οι ακόλουθες:

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Παιδικό εργαστήριο 

11:00 π.μ. - 12:00 μ.μ.

Μεγάλο Αρσενάλι – Κ.Α.Μ.

Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και συγγραφέας Βαλεντίνα Παπαδημητράκη («Μια φωλιά για μένα», Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) προσκαλεί τα παιδιά να περιπλανηθούν στο δάσος παρέα μ’ ένα μικρό λευκό σκιουράκι. Να παίξουν, να τραγουδήσουν, να γευτούν φρέσκους καρπούς και να ανακαλύψουν πώς φτιάχνεται μια φωλιά για όλες τις εποχές (κιθάρα, τραγούδι: Μιχάλης Βόλακας).

Παιδικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής: «Ταξιδεύοντας με φαντασία»

12:00 μ.μ. - 1:00 μ.μ.

Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής για παιδιά 7-12 ετών με θέμα τα ταξίδια, με την εκπαιδευτική επιμέλεια της Μελίνας Ηλιοπούλου, Msc Κοινωνιολόγου, ειδικής παιδαγωγού και συγγραφέως, βασισμένο στη σειρά βιβλίων της «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη», «Φανταστική βόλτα στη Φλωρεντία», «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο» (Εκδόσεις Καλέντη), το οποίο στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με την έννοια της μελέτης των διαφορετικών χωρών του κόσμου μέσα από τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τα μνημεία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

«Κρυψώνες αυτοεκτίμησης» 

10:00 π.μ. - 1:00 μ.μ.

Μεγάλο Αρσενάλι – Κ.Α.Μ.

Τρία βιωματικά εργαστήρια αυτοεκτίμησης για παιδιά 5-12 ετών, διάρκειας τριάντα λεπτών το καθένα, που θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα σε τρία σημεία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. 

 

Με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού, συνεργάτιδας του Δημάρχου Χανίων σε θέματα Παιδείας και συγγραφέως Άννας Νεμπαυλάκη («Φτου και Βγαίνω», Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και από καλλιτέχνες και επιστήμονες του τόπου και όχι μόνο, τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν κυκλικά, ώστε όλα τα παιδιά να περάσουν από όλα: 1ο Εργαστήριο: «Απολαυστική δραστηριότητα» (Αθηνά Ντούλια,  Σύμβουλος  Εκπαίδευσης 1ης Ενότητας  Χανίων), 2ο Εργαστήριο: «Δυο λόγια από την Άννα» (Άννα Νεμπαυλάκη), 3ο Εργαστήριο: «Κάθε έργο μια ιστορία» (Κοσμάς Λιλικάκης, Εικαστικός). 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

«Μπλε σάκοι: Ενώνουμε λέξεις, φτιάχνουμε αφηγήσεις»

11:00 π.μ. - 12:30 μ.μ.

Μεγάλο Αρσενάλι – Κ.Α.Μ.

Εργαστήριο για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά ηλικίας  5 έως 15 ετών, με αφετηρία τα 100 βιβλία στον «μπλε σάκο» του ΕΚΕΒΙ (κινητή θεματική βιβλιοθήκη που ταξίδεψε στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟ «Μελίνα-Εκπαίδευση και Πολιτισμός»), με στόχο τον προσδιορισμό από τους συμμετέχοντες του νοήματος της  πολιτισμικής δημοκρατίας και τη συνειδητοποίηση της  κρίσιμης  σημασίας της για την κοινότητα.  Οι προτάσεις των μελών των  ομάδων που θα συμμετάσχουν, θα γεμίσουν  εκ νέου έναν  από τους  μπλε σάκους που   φιλοξενεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής, προκειμένου  να ταξιδέψει  η μικρή κινητή βιβλιοθήκη στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά με θέμα «Πολιτισμική δημοκρατία». Ιδέα-Εμψύχωση: Μαρία Α. Δρακάκη, Επιμελήτρια Μουσείου Σχολικής Ζωής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

«Η έννοια του εαυτού»

10:00 π.μ. - 1:00 μ.μ.

Μεγάλο Αρσενάλι – Κ.Α.Μ.

Τρία βιωματικά εργαστήρια αυτοεκτίμησης για παιδιά 12-17 ετών, διάρκειας τριάντα λεπτών το καθένα, που θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα σε τρία σημεία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού, συνεργάτιδας του Δημάρχου Χανίων σε θέματα Παιδείας και συγγραφέως Άννας Νεμπαυλάκη («Φτου και Βγαίνω», Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και από καλλιτέχνες και επιστήμονες του τόπου και όχι μόνο, τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν κυκλικά, ώστε όλα τα παιδιά να περάσουν από όλα: 1ο Εργαστήριο: «Τροφή για σκέψη» (Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Επίκουρος καθηγητής ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών), 2ο Εργαστήριο: «Κάτι πολύτιμο» (Κωνσταντίνος Φίσερ, Εικαστικός), 3ο Εργαστήριο: «Φώτα, κάμερα, πάμε Χανιά» (Νίκος Καμπιανάκης, Φωτογράφος). 

Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

https://www.chaniabookfestival.gr/ekdiloseis/

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ