Πρωτοχρονιές του Κόσμου από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Πρωτοχρονιές του Κόσμου από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Μια πρωτότυπη εκθεσιακή παραγωγή, καρπός ενός ανθρωπολογικού εγχειρήματος με τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού σάς προσκαλούν στην περιοδική Έκθεση υπό τον τίτλο ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2022 AROUND THE WORLD, που παρουσιάζεται στην πολυχρηστική Αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου (οδ. Μονής Αγκαράθου 9, διάρκεια έκθεσης μέχρι και 14.2.2022).

Λίγο πριν το στήσιμο της Έκθεσης με τους συμμετέχοντες στον Κοινωνικό Χώρο


ΟΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ είναι μια πρωτότυπη εκθεσιακή παραγωγή, καρπός ενός ανθρωπολογικού εγχειρήματος με τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών, φίλων μας στον Κοινωνικό Χώρο, με σκοπό να μάς προσφέρει μια συναρπαστική πολιτισμική επισκόπηση των γιορτινών παραδόσεων, συμβολισμών και εθίμων, τα οποία μας συνδέουν πανανθρώπινα.


Από τη συνάντηση της ομάδας έρευνας στο αμφιθέατρο του ΙΜΚ


Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους 2022, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης γεννήθηκε η ιδέα να παρουσιαστούν υπό τη μορφή δίγλωσσης έκθεσης (στα ελληνικά και τα αγγλικά) οι Πρωτοχρονιές των «άλλων», καθώς διαφορετικά ημερολόγια του κόσμου ορίζουν το τελετουργικό εορτολόγιο πολλών μη δυτικών λαών. Με την υποστήριξη του προέδρου της ΕΚΙΜ/ΙΜΚ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού, τον συντονισμό της κοινωνικής ανθρωπολόγου του ΙΜΚ Αγγελικής Μπαλτατζή και του κοινωνικού λειτουργού του Κοινωνικού Χώρου Διονύση Κοκκώνη, αλλά, κυρίως, με την πολύτιμη συνεργασία των προσφύγων και των μεταναστών της πόλης μας δημιουργήθηκε μια «ερασιτεχνική» ανθρωπολογική ομάδα έρευνας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Εκεί, διερευνήθηκε η πολυπολιτισμική εκδίπλωση του παγκόσμιου εορτασμού της αλλαγής του χρόνου, με ανθρωπογεωγραφικό επίκεντρο τη χώρα καταγωγής του κάθε συμμετέχοντα.

        

Περιήγηση στην Έκθεση

Τα «ευρήματα» της συνάντησης στο ΙΜΚ έγιναν έκθεση στον Κοινωνικό Χώρο, όπου, πλέον, περιηγούμαστε στις Πρωτοχρονιές που θα συμβούν (στο 2022), το Νορούζ, το Μουχαράμ και την Κινεζική Πρωτοχρονιά και θα τιμηθούν σε περισσότερα από πενήντα κράτη της Ασιατικής και της Αφρικανικής ηπείρου. Η Έκθεση ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ προστίθεται στην αδιάλειπτη εκπαιδευτική, κοινωνική και προνοιακή προσφορά του ΙΜΚ και του Κοινωνικού Χώρου. Παράλληλα, εγκαινιάζει μια σειρά ποιοτικών εκδηλώσεων και συνδυασμένων δράσεων των δύο φορέων, με ανθρωπολογικό προσανατολισμό και συμμετοχικό χαρακτήρα για μια ουσιαστική συμβολή στην αλληλοκατανόηση και την προσέγγιση, ενσωμάτωση και αλληλεπίδραση των προσφύγων και μεταναστών με την τοπική κοινωνία.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ