Ρίτσαρντ Ρότζερς: Πέθανε στα 88 του ο αρχιτέκτονας του Πομπιντού και του Millennium Dome

Από τους πρωτοπόρους του κινήματος high-tech, που ξεχώρισε για τα οικοδομήματά του από ατσάλι και γυαλί

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς, ο δημιουργός, μαζί με τον Ρέντσο Πιάνο, του περίφημου Κέντρου Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται τον γιο του και έναν εκπρόσωπό του.

Ο 88χρονος Ρότζερς, βραβευμένος με το περίβλεπτο βραβείο Pritzker το 2007, «έφυγε γαλήνια», ανέφερε ο Μάθιου Φρόιντ, ο πρόεδρος και ιδρυτής της υπηρεσίας Τύπου Freuds, στο βρετανικό πρακτορείο PA.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Ρου Ρότζερς επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα του, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια.

 

Ο Ρίτσαρντ Ρότζερς γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1933 οικογένεια Αγγλο-Ιταλών. Ωστόσο, η οικογένειά του έφυγε από την Ιταλία του Μουσολίνι για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο όταν εκείνος ήταν ακόμη σε νηπιακή ηλικία. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος high-tech, που ξεχώρισε για τα οικοδομήματά του από ατσάλι και γυαλί και τις εμφανείς σωληνώσεις τους.

Τις δεκαετίες του 1970 - 80 έγινε ευρέως γνωστός για δύο κτήρια, τότε αμφιλεγόμενα λόγω της εξωτερικής εγκατάστασης παροχών, όπως ανελκυστήρες και κλιματιστικά: Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, γνωστό ως «Μπομπούρ», που δημιούργησε το 1971 στην καρδιά του Παρισιού μαζί με τον φίλο του, Ρέντσο Πιάνο και την έδρα της ασφαλιστικής εταιρείας Lloyd’s, ένα αρχιτεκτονικό παράδοξο που εγκαινιάστηκε το 1986 στο Σίτι του Λονδίνου.

Ήταν επίσης ο δημιουργός του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, γραφείων στην Ποτσντάμερ Πλατς του Βερολίνου, του τερματικού σταθμού 4 στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης και του Terminal 5 του Χίθροού του Λονδίνου, του «τρίτου» Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, όπως και του «Millenium Dome», στο Λονδίνο, που έγινε το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων για την αλλαγή της χιλιετίας, το 2000 αλλά του στοίχισε την οργή του πρίγκιπα Καρόλου.

Παρότι τα ίδια τα κτήρια ήταν ο κόσμος ολόκληρος για τον Ρότζερς, ο ίδιος επέμενε πως ήταν ο χώρος γύρω από αυτά που τα καθόριζε. 

«Τα δύο αυτά δεν μπορούν να κριθούν ξεχωριστά. Για παράδειγμα, οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη. Δεν ήταν εξαιρετικά κτήρια, όμως ο χώρος μεταξύ τους ήταν» είχε πει στον Guardian το 2017. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη και αργότερα του απονεμήθηκε ο τίτλος του βαρόνου του Ρίβερσαϊντ. Με αυτήν την ιδιότητά του έγινε από το 1996 μέλος της Βουλής των Λόρδων, με το κόμμα των Εργατικών.

 

Με πληροφορίες από Guardian,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ