Στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Newsroom
Newsroom

Μεταξύ άλλων, διοργάνωσε από κοινού με το Φεστιβάλ έκθεση με δημοσιεύματα που δείχνουν τις σημαντικές εξελίξεις στην χώρα λόγω της σταφίδας.

Σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 συμμετείχε το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, εκφράζοντας έμπρακτα το πνεύμα συνεργασίας του με φορείς που στηρίζουν την παράδοση και τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ παραχώρησε ψηφιοποιημένα τεκμήρια (παλιές εφημερίδες) του 19ου και του 20ου αιώνα με σημείο αναφοράς την μαύρη σταφίδα, διοργάνωσε από κοινού με το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 έκθεση με δημοσιεύματα εποχής που δείχνουν τις σημαντικές εξελίξεις στην χώρα λόγω της σταφίδας (άνοδος, πλουτισμός, κρίση, χρεωκοπία), και εκπροσωπήθηκε σε στρογγυλά τραπέζια. 

Ειδικότερα, την Κυριακή 26/11 ο γενικός γραμματέας του Μουσείου Τύπου, Γιώργος Ηλιόπουλος, και η υπεύθυνη ξεναγήσεων, Κατερίνα Τσίρου, έλαβαν μέρος σε συζήτηση με θέμα την αξία των τεκμηρίων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της μαύρης σταφίδας.

μουσείο τύπου πριμαρολια

Ο Γ. Ηλιόπουλος επέλεξε ορισμένα χαρακτηριστικά φύλλα που αναφέρονται σε όλο το φάσμα της σταφιδικής παραγωγής: από την ακμή μέχρι και το σοβαρό σταφιδικό ζήτημα. Ανάτρεξε σε φύλλα εφημερίδων του 19ου και του 20ου αιώνα μέσα από τα οποία οι παριστάμενοι πληροφορήθηκαν για τις –τότε- κυβερνητικές προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές σταθερές, για τις παράνομες πρακτικές που κάποιοι έμποροι ακολούθησαν προσπαθώντας να πουλήσουν πρώιμη σταφίδα στις αγορές του εξωτερικού αλλά και τι σήμαινε για τις κοινωνίες το συγκεκριμένο προϊόν. Χαρακτηριστική ήταν η δίκη, έπειτα από την παραπομπή γνωστών εμπόρων του Αιγίου το 1897, κατηγορούμενοι για νοθεία, καθώς πωλούσαν ως σταφίδα παραγόμενη στο Αίγιο, προϊόν που είχε παραχθεί σε Ηλεία, Κορινθία και Πάτρα και στα κιβώτια είχαν τοποθετήσει τη λέξης Βοστίτσα ή BOST. Οι ποινές ήταν πολύμηνες φυλακίσεις και χρηματικά πρόστιμα υψηλά για την εποχή. 

μουσείο τύπου πριμαρολια

  • Την Κυριακή 03/12, ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, Μιχάλης Βασιλάκης, συμμετείχε σε ημερίδα – συνάντηση φορέων με γνώμονα νέες αναπτυξιακές, πολιτιστικές και ερευνητικές αναγνώσεις του κώδικα της μαύρης σταφίδας και της ταυτότητας του τόπου. Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την ανάδειξη του αναπτυξιακού δυναμικού της μαύρης σταφίδας ως πολιτιστικού, επιχειρηματικού και τουριστικού εργαλείου. Στο πλαίσιο αυτό ο Μ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στο πως τα έντυπα τεκμήρια για την μαύρη σταφίδα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου μπορούν να αποτελέσουν δεσμό συνεργασίας του φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ και του Φεστιβάλ Πριμαρόλια, με στόχο την γνωριμία του κοινού με την παράδοση και την συνέχιση της ιστορικής έρευνας. Είναι ενδεικτικό ότι το λήμμα «σταφίδα» στην αναζήτηση του ψηφιακού αποθετηρίου του Μουσείου Τύπου περιλαμβάνει 2.166 τεκμήρια, τα οποία προσφέρονται για περαιτέρω έρευνα και ανάδειξη. 

Τις εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε το Μουσείο Τύπου παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της ΕΣΗΕΠΗΝ, Θανάσης Μπαμπανέβας, και ο γενικός γραμματέας του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κώστας Θεοδωρόπουλος. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ