Αυγενάκης: «Υπεύθυνος ο Τζώρτζογλου που 24 σωματεία δεν προσήλθαν στο μητρώο»

Newsroom
Newsroom

Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτηρίζει ανακόλουθη την ηγεσία της ΕΠΟ και συνάμα καλεί τον Νίκο Τζώρτζογλου να μη συντηρεί το χάος.

Λεπτομερείς εξηγήσεις για το θέμα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» μετά από σχετικό ερώτημα.

Ο υφυπουργός επιρρίπτει στην ΕΠΟ και στην πλειοψηφία των τοπικών Ενώσεων την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το οποίο με την πρόσφατη απόφαση της Γ.Σ. της Ομοσπονδίας, βρίσκεται στον …πάγο. Επισημαίνοντας τις «παλινωδίες» και τις «ανακολουθίες» της ΕΠΟ -όπως τις χαρακτηρίζει ο κ. Αυγενάκης – επαναλαμβάνει ότι η Πολιτεία θα στηρίξει τα υγιή αθλητικά σωματεία, διασφαλίζοντας την τάξη και τη νομιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του ο κ. Αυγενάκης, αναφέρεται για πρώτη φορά ονομαστικά στον πρόεδρο της ΕΠΣΗ Νίκο Τζώρτζογλου, καλώντας τον να λειτουργήσει μακριά από εγωισμούς και απωθημένα, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα 24 σωματεία του Ηρακλείου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός Μητρώου και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα.

Σε ότι αφορά τις Ενώσεις της Κρήτης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΑ, μέχρι σήμερα βρίσκεται στο Μητρώο το 69,3% των ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων, κάτι που μεταφράζεται σε 122 από τα 176 σωματεία (υπολογίζονται και αυτά που έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή τους). Δηλαδή 54 σωματεία του νησιού δεν έχουν κάνει εγγραφή.

Αναλυτικά τα στοιχεία του Υφυπουργείου για κάθε Ένωση της Κρήτης:

ΠΕ Ηρακλείου (ΕΠΣΗ)

Η ΕΠΣ Ηρακλείου (με το από 21/3/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 76 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία.

-στο Ηλεκτρονικό Μητρώο έχουν εγγραφεί τα 45 σωματεία

-έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 7 σωματείων

-Συνολικά, τα 52 από τα 76 (68%) ποδοσφαιρικά σωματεία

της ΕΠΣΗ προσήλθαν στο Μητρώο.

«Ενδεικτικό του κλίματος που προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν, συντηρώντας το χάος και την αδιαφάνεια, είναι και οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΣΗ, Νίκου Τζώρτζογλου, με αήθεις χαρακτηρισμούς, λάσπη και διαρκείς κραυγές, εναντίον του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Αυγενάκης τον αγνοεί, όμως σε θεσμικό επίπεδο τον καθιστά απολύτως υπεύθυνο για τα 24 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία του νομού που δεν προσήλθαν στο Μητρώο.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ (και κάθε ΕΠΣ) οφείλει να λειτουργεί έξω από τα προσωπικά του απωθημένα και τους εγωισμούς για το καλό του ποδοσφαίρου», επισημαίνεται στην αναφορά του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

ΠΕ Χανίων (ΕΠΣΧ)

Η ΕΠΣ Χανίων (με το από 8/3/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 48 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία

-στο Ηλεκτρονικό Μητρώο έχουν εγγραφεί τα 32 σωματεία

-έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 11 σωματείων.

-Συνολικά, τα 43 από τα 48 (90%) ποδοσφαιρικά σωματεία

της ΕΠΣ Χανίων προσήλθαν στο Μητρώο.

ΠΕ Ρεθύμνου (ΕΠΣΡ)

Η ΕΠΣ Ρεθύμνου (με το από 14/3/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 29 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία

-στο Ηλεκτρονικό Μητρώο έχουν εγγραφεί τα 16 σωματεία,

-έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 4 σωματείων.

-Συνολικά, τα 20 από τα 29 (69%) ποδοσφαιρικά σωματεία

της ΕΠΣ Ρεθύμνου προσήλθαν στο Μητρώο.

ΠΕ Λασιθίου (ΕΠΣΛ)

Η ΕΠΣ Λασιθίου (με το από 15/3/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 23 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία

-στο Ηλεκτρονικό Μητρώο έχουν εγγραφεί τα 6 σωματεία,

-έχει υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 1 σωματείου.

-Συνολικά, τα 7 από τα 23 (30%) ποδοσφαιρικά σωματεία

της ΕΠΣ Λασιθίου προσήλθαν στο Μητρώο.

Παραθέτοντας τα οφέλη του Μητρώου για την κοινωνία, αλλά και τα ίδια τα σωματεία, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε:

Το βιβλίο που μοίρασε το 2016 η ΕΠΟ με οδηγίες για να εκδώσουν αθλητική αναγνώριση τα σωματεία

Το βιβλίο που μοίρασε το 2016 η ΕΠΟ με οδηγίες για να εκδώσουν αθλητική αναγνώριση τα σωματεία «Άπαντες γνωρίζουν ανά άθλημα, νοικοκυρεμένα πόσα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία υπάρχουν, αν έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, αν δηλαδή έχουν αποκτήσει αθλητική οντότητα, αν απασχολούν προπονητή, αν έχουν Διοικητικό Συμβούλιο, αν κάνουν προϋπολογισμό και απολογισμό, αν, δηλαδή, λειτουργούν όπως πρέπει. Να ξέρουν ΟΛΟΙ, να μπορούν οι διακριθέντες αθλητές να κάνουν χρήση της μοριοδότησης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να απολαμβάνουν τα κίνητρα που η Πολιτεία έχει θεσπίσει.

Η εγγραφή των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίησή τους».

Εν συνεχεία, ο κ. Αυγενάκης υπενθυμίζει ότι εντός του 2022 δόθηκαν από την Κυβέρνηση τρεις παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των σωματείων στο Μητρώο και αναφέρεται στις συνομιλίες που υπήρξαν με ΕΠΟ, FIFA, UEFA, χαρακτηρίζοντας ανακόλουθο τον κ. Μπαλτάκο.

«Αμέσως μετά την 4μερή σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΕΠΟ δήλωσε δημόσια πως “είπαμε στον κ. Αυγενάκη ότι θα πιέσουμε για να αποκτήσουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση όλα τα σωματεία”.

Στην ομιλία του στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, “βρισκόμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν απολιθώματα της δεκαετίας του ’50 … Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε η Περιφέρεια να δίνει άδεια και να παρεμβαίνει η Αστυνομία ώστε να μην τους αφήνει να παίξουν ποδόσφαιρο”.

Οι πράξεις αυτές αποδεικνύουν την έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά της Ομοσπονδίας και πολλών ΕΠΣ και δε δείχνουν κανένα πνεύμα συνεργασίας στον κοινό στόχο της εφαρμογής συνθηκών διαφάνειας».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται ακόμη στην τροπολογία του Υφυπουργείου, «… με την οποία διευκολύνουμε 326 επιπλέον ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ώστε να τακτοποιηθούν, καθώς και 266 σωματεία άλλων αθλημάτων. Από τα 2.585 ενεργά σωματεία που δηλώνουν οι 54 ΕΠΣ, τα 2.260 αθλητικά σωματεία, δηλαδή το 87,5%, έχουν συνταχθεί με τις επιταγές του νόμου».

Σε ότι αφορά τις ευθύνες της Ομοσπονδίας, για τη διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει:

«Η ΕΠΟ αδιαφορεί για το 87,5% των αθλητικών σωματείων της. Πρόκειται για μία μη δημοκρατική απόφαση, που στηρίζει το “παράνομο” 12,5% των ερασιτεχνικών σωματείων. Δημιουργούν τεχνητό αδιέξοδο για αντιπολιτευτικούς λόγους. “Πυροβολούν τα πόδια τους”, καταδικάζοντας το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αρνούνται την άθληση στους νέους και ιδίως στα παιδιά, επηρεάζοντας αρνητικά τουλάχιστον 200.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα. Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την δυσμενή εξέλιξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».

Κλείνοντας το ενημερωτικό σημείωμα προς την «Πατρίδα», ο υφυπουργός Αθλητισμού τονίζει: «Ο τρόπος που λειτουργούν κάποιες ΕΠΣ οδηγεί σε απομόνωση το ποδόσφαιρο. Με αφορισμούς και τεχνητές εντάσεις δε βοηθούν το χώρο, τον οποίο θεωρητικά υπηρετούν. Τέτοιες πρακτικές δεν ωφελούν την υγιή ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Εργαζόμαστε καθημερινά για την υγιή πλειονότητα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου: δεν είναι μόνοι τους, είμαστε μαζί τους. Είμαστε ανοικτοί, μαζί με τις υπερκείμενες αρχές του ποδοσφαίρου FIFA και UEFA, στον ειλικρινή παραγωγικό διάλογο. Το Μητρώο θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως συμβαίνει ήδη στις άλλες 53 Ομοσπονδίες της χώρας μας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ