Γκουτέρες: Ο τουρισμός αποτελεί ισχυρό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Την ανάγκη να επανεξεταστεί και να επανασχεδιαστεί ο τομέας του τουρισμού για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, εκφράζει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Πρέπει να επενδύσουμε στον καθαρό και βιώσιμο τουρισμό, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, υιοθετώντας οδούς μηδενικών εκπομπών και προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα. Πρέπει να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουμε ότι τα κέρδη ωφελούν τη χώρα υποδοχής και τις τοπικές κοινότητες. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις τουριστικές πρακτικές τους με τα βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης και ένα μέλλον 1,5°C. Η ίδια η επιβίωση αυτής της βιομηχανίας και πολλών τουριστικών προορισμών, όπως τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, εξαρτάται από αυτήν» αναφέρει ειδικότερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας τονίζει πως ο τουρισμός αποτελεί ισχυρό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης. «Συμβάλλει στην εκπαίδευση και τη χειραφέτηση των γυναικών και των νέων και προάγει την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των κοινοτήτων. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στα συστήματα κοινωνικής προστασίας που αποτελούν το θεμέλιο για ανθεκτικότητα και ευημερία».

Αναφερθείς στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, επισημαίνει ότι εορτάζεται η δύναμη του τουρισμού να προάγει την ένταξη χωρίς αποκλεισμούς, να προστατεύει τη φύση και να προωθεί την πολιτιστική κατανόηση.

Μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στη φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, σημειώνοντας ότι η δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας και του τουριστικού τομέα, να οικοδομήσουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη ρύπανση από πλαστικά έως το 2024, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ