Αίμα: Δώστε και... σώστε!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Μια πράξη αγάπης και πολιτισμού, που ... δεν πρέπει να φοβόμαστε!

Της Κατερίνας Παντινάκη

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επάρκεια αίματος για την Ελλάδα, τη στιγμή πάντως που ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών μας φέρνει ψηλά σε επίπεδο Ευρώπης.

Στην Κρήτη, ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» αριθμεί περίπου 7.500 τακτικούς αιμοδότες, ωστόσο όπως τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ειρήνη Γεργιανάκη ... εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! "Θα το χαρακτήριζα "ανήθικο" να ζητά το νοσοκομείο αίμα από μια επίτοκο ή από τους γονείς παιδιών με σοβαρές ασθένειες. Θα έπρεπε να υπάρχει επάρκεια και ροή αίματος" - αναφέρει χαρακτηριστικά, συναισθανόμενη την αμηχανία που επικρατεί, όταν άνθρωποι που βρίσκονται σε ιδιαίτερη ανάγκη καλούνται να κινητοποιηθούν για να βρουν το αίμα που απαιτείται, έστω και προληπτικά.

Αν και οι ανάγκες θα μπορούσαν να καλύπτονται από τους ίδιους τους πολίτες, καταφεύγουμε στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό αγοράζοντας αίμα, κάτι που εκτός από θέμα ηθικό, γεννά και οικονομικές προεκτάσεις.

Όσο η αιμοδοσία κερδίζει έδαφος και προσελκύει εθελοντές δότες, παράλληλα εξελίσσεται και μια προσπάθεια ενημέρωσης και κατάρριψης μύθων σε σχέση με τη αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων ή αλλιώς «μυελού των οστών». Τα τελευταία χρόνια μπορεί να έχουν γίνει κάποια άλματα με τις καμπάνιες του Συλλόγου "Όραμα Ελπίδας" και ο αριθμός των εγγεγραμμένων να έχει υπερδιπλασιαστεί - από τις 20.000 περίπου στις 100.000 - αλλά έχουμε ακόμη ... δρόμο μπροστά μας!

"Άλλο ο μυελός των οστών, άλλο ο νωτιαίος μυελός!" - εξηγεί η κ.Γεργιανάκη, επισημαίνοντας πως μπορεί το πρώτο βήμα να είναι η λήψη δείγματος σιέλου προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα συμβατότητας, ωστόσο ο δότης πρέπει να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένος και για το επόμενο βήμα. Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί συμβατός δότης με κάποιον που έχει ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών, όταν όμως συμβεί, είναι κρίσιμο, ο δότης να μην "κάνει πίσω".

Η Ειρήνη Γεργιανάκη εξηγεί ότι η διαδικασία λήψης μυελού των οστών δεν είναι επώδυνη, γίνεται μέσω του αίματος και για τους Κρητικούς, γίνεται και στο ΠΑΓΝΗ. "Είναι μια διαδικασία που μοιάζει με την αιμοδοσία, με τη διαφορά ότι διαρκεί περίπου 1,5 με 2 ώρες" - αναφέρει η ίδια.

Η κ.Γεργιανάκη στέκεται όμως και σε όλους εκείνους τους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών που γνωρίζουν πια τη διαδικασία και συμμετέχουν ενεργά και συνειδητοποιημένα. "Με χαροποιεί πολύ όταν βλέπω και νέα παιδιά που συμμετέχουν στις αιμοδοσίες" - αναφέρει η ίδια, και προφανώς αποτελεί ένα μέρος της συνειδητοποίησης της διαφοράς που ο εθελοντισμός - σε όλα του τα πεδία - μπορεί να επιφέρει.

"Σε κάθε εθελοντική αιμοδοσία έχουμε έναν μέσο όρο 25-30 ανθρώπων που συμμετέχουν και είναι σταθεροί αιμοδότες" - αναφέρει η πρόεδρος του "Αιματοκρήτη", που με χαρά διαπιστώνει ότι το "στοίχημα" για την πόλη του Ηρακλείου κερδήθηκε! "Το Ηράκλειο ήταν για εμάς ένα στοίχημα, αλλά ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα πήγαινε καλά" - λέει η ίδια, τονίζοντας πάντως ότι "προσδοκούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα".

Αναμφίβολα υπάρχουν και οι ... διστακτικοί, που μπορεί να χρειάζονται χρόνο για να το σκεφτούν ή φοβούνται. Καθ'όλη τη διάρκεια της 4ωρης εθελοντικής αιμοδοσίας, γίνεται και διανομή ενημερωτικού υλικού, με τους εθελοντές του Συλλόγου να "παίζουν ένα όμορφο ρόλο στο να απομακρύνουν το άγχος και τον φόβο"! Είναι άλλωστε ασύγκριτο για την ψυχολογία κάθε ανθρώπου το να νιώσει πως προσφέροντας αίμα, διαθέτοντας λίγο χρόνο από τη μέρα του, "σώζει τρεις ανθρώπους ή και περισσότερους", όπως σημειώνει η Ειρήνη Γεργιανάκη.

Η ίδια αναφέρεται και σε μύθους που σε κάθε αιμοδοσία καταρρίπτονται... όπως είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία κάθε ανθρώπου που έχει τατουάζ! "Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα σε σχέση με τα τατουάζ" - αναφέρει η πρόεδρος του "Αιματοκρήτη" και ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται ... δια παντός από την αιμοδοσία, οποιοσδήποτε έχει επιλέξει να κοσμήσει το σώμα του με αυτό τον τρόπο. "Περιμένουμε 4-6 μήνες από τη μέρα που γίνεται το τατουάζ" - εξηγεί η ίδια, σημειώνοντας πως ίδια είναι η αναμονή και για κάποιον που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή για κάποιο γιατρό που μπορεί να τρυπήθηκε από βελόνα. "Κάποιες φορές είμαστε αυστηροί" - αναφέρει η κ.Γεργιανάκη, ωστόσο είναι απολύτως αντιληπτό πως είναι κρίσιμο ο εθελοντής αιμοδότης να είναι υγιής και το αίμα που προσφέρει να είναι πραγματικά δώρο ζωής για τον πάσχοντα.

"Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης και πολιτισμού που δεν πρέπει να φοβόμαστε" - καταλήγει αφοπλιστικά η Ειρήνη Γεργιανάκη, που έδωσε ραντεβού με τον κόσμο του Ηρακλείου - και όχι μόνο - το πρωί του Σαββάτου, στο αίθριο της Λότζια, για την 100ή εθελοντική αιμοδοσία αλλά και για την κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ