Ανεβαίνει επικίνδυνα η λίστα αναμονής σε χειρουργεία και ιατρεία

Οι μισές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο ΠΑΓΝΗ - Έρευνα δείχνει ότι στην Ελλάδα θα ακυρώνονται 7.500 επεμβάσεις την εβδομάδα

Ανάμεσα στις σοβαρές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού είναι οι ακυρώσεις προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και ιατρικών ραντεβού στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα σε εκείνα που λειτουργούν ως νοσοκομεία - αναφοράς.

Καθώς τα νοσοκομεία -και στην Κρήτη - καταβάλλουν προσπάθειες να επιστρέψουν στην "κανονικότητα" , από τις επόμενες ημέρες αρχίζει ο επαναπρογραμματισμός χειρουργείων και ραντεβού με αποτέλεσμα όμως να αυξάνει σημαντικά ο χρόνος αναμονής.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργο Χαλκιαδάκη στη φάση αυτή πραγματοποιείται το 50% των χειρουργείων και το 30% των προγραμματισμένων ραντεβού. Μιλώντας στην εφημερίδα "Πατρίς" ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος  επισήμανε ότι η κίνηση των ασθενών στα επείγοντα έχει πέσει έως και 60%, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν σπεύδουν στα νοσοκομεία με το παραμικρό, φοβούμενοι την πανδημία.

Περισσότερα από 7.500 χειρουργεία θα ακυρωθούν στην Ελλάδα

την ίδια ώρα, περισσότερες από 28 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να ακυρωθούν παγκοσμίως το 2020 ως συνέπεια της πανδημίας Covid-19, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έρχονται αντιμέτωποι με μακρά αναμονή για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

   Οι ερευνητές της ερευνητικής κοινοπραξίας CovidSurg Collaboration, με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό χειρουργικής "British Journal of Surgery", εκτιμούν ότι 28,4 εκατομμύρια επεμβάσεις θα ακυρωθούν ή θα αναβληθούν μέσα στο 2020. Για την Ελλάδα γίνεται η εκτίμηση για ακυρώσεις περίπου 7.500 χειρουργικών επεμβάσεων ανά εβδομάδα κατά το τρίμηνο της κρίσης και έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

    Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε πληροφορίες χειρουργών από 359 νοσοκομεία 71 χωρών, εκτιμά ότι κάθε έξτρα εβδομάδα κρίσης λόγω πανδημίας και των αλλαγών που έχει επιβάλει στη λειτουργία των νοσοκομείων, θα προστίθενται άλλες 2,4 εκατομμύρια ακυρώσεις χειρουργικών επεμβάσεων.

   Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο αποκορύφωμα της Covid-19 η ακύρωση φθάνει το 72,3% των προγραμματισμένων επεμβάσεων παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν τρεις στις τέσσερις. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούν ορθοπεδικές επεμβάσεις (6,3 εκατομμύρια), ενώ οι ακυρώσεις ή αναβολές επεμβάσεων σε καρκινοπαθείς φέτος εκτιμώνται σε 2,3 εκατομμύρια διεθνώς.

    Η βασική αιτία αναβολής ή ακύρωσης των χειρουργείων είναι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού στους ασθενείς, αλλά και λόγω έκτακτων αναγκών των νοσοκομείων (π.χ. μετατροπή αιθουσών χειρουργείων σε μονάδες εντατικής θεραπείας).

   «Αν και αναγκαίες, οι ακυρώσεις αποτελούν βαρύ φορτίο για τους ασθενείς και την κοινωνία. Η κατάσταση των ασθενών μπορεί να επιδεινωθεί, χειροτερεύοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους, καθώς περιμένουν τη νέα ημερομηνία προγραμματισμού του χειρουργείου τους. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως ο καρκίνος, οι καθυστερημένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναγκαίους θανάτους», αναφέρει η μελέτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ