Το αρχαίο φρούτο που χαρίζει μακροζωία και λαμπερό δέρμα

Newsroom
Newsroom

Επίσης βοηθάει στο αδυνάτισμα

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, νιασίνη, χαλκό, κάλιο και φυτικές ίνες.

Περιέχει επίσης λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και άλλα φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά.

Πολυάριθμες πηγές δείχνουν ότι τα νεκταρίνια προέρχονται από την Κίνα πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Ακόμη, υπάρχουν αναφορές ότι αυτό το μοναδικό φρούτο άρχισε να καταναλώνεται στην Αγγλία στις αρχές του 1600.

Αργότερα, τα νεκταρίνια άρχισαν να καλλιεργούνται στην Περσία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Διαβάστε, λοιπόν, που κάνει καλό το συγκεκριμένο φρούτο στην υγεία μας:

Βοηθάει στη διαχείρισης βάρους

Τα νεκταρίνια μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Είναι γλυκά, ωστόσο, επειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, δεν επιβαρύνουν την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως συμβαίνει με άλλα επιδόρπια με ζάχαρη. Επομένως, η αντικατάσταση ενός κομματιού κέικ με ένα νεκταρίνι μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως.

Ο συγκεκριμένος καρπός είναι, επίσης, πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν το αίσθημα πληρότητας και συμβάλλουν στη μείωση της υπερκατανάλωσης τροφής.

Στο πλαίσιο μιας ανασκόπησης του 2020 οι ειδικοί διερεύνησαν μέσα από την εξέταση παλαιότερων ερευνών το πώς η κατανάλωση φρούτων επηρεάζει το βάρος των γυναικών. Σε μια από αυτές όπου συμμετείχαν 73.737 γυναίκες η ημερήσια κατανάλωση κάθε μερίδας αυτού του φρούτου συνδέθηκε με μέση απώλεια 0,27 κιλά.

Στην ανασκόπηση ανασκόπηση αναφέρθηκε, επίσης, μια μελέτη σε 40.415 γυναίκες που συνέδεσε την κατανάλωση κάθε επιπλέον μερίδας του συγκεκριμένου φρούτου ημερησίως με μέση απώλεια 0,24 κιλά. Και οι δύο μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 4 ετών.

Συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος

Η βιταμίνη Α και ο χαλκός στα νεκταρίνια είναι δύο θρεπτικά συστατικά που σύμφωνα με έρευνα του 2021  είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος.

Η βιταμίνη Α προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και επηρεάζει το πάχος του δέρματος, ενώ ο χαλκός διεγείρει την ωρίμανση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητα του.

Η νιασίνη στα νεκταρίνια βοηθά, επίσης, να διατηρηθεί το δέρμα υγιές.

Αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής

Σε μια παλαιότερη μελέτη του 2011 που πραγματοποιήθηκε σε ζώα διαφαίνεται ότι τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της μακροζωίας. Συγκεκριμένα στη μελέτη αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης νεκταρινιού στη διάρκεια ζωής της Drosophila melanogaster, ενός τύπου μύγας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο καρπός βελτίωσε την επιβίωση των μυγών. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα νεκταρίνια μπορεί να προάγουν τη μακροζωία μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα μέσω μελετών που θα γίνουν σε ανθρώπους.

Μια μετα-ανάλυση του 2014 βασίστηκε στα παραπάνω ευρήματα διερευνώντας το πώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρεάζει τη θνησιμότητα. Εξέτασε, λοιπόν, δεδομένα από 16 μελέτες που αφορούσαν 56.423 θανάτους.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες.


Πηγή: Oloygeia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ