Αυτό είναι το αγαπημένο φαγητό που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει επιστημονική μελέτη.

Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι οι τηγανητές πατάτες, το αγαπημένο φαγητό όλων, και γενικότερα τα τηγανητά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης για όσους τα καταναλώνουν τακτικά.

Πιο αναλυτικά, μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών -και ειδικά τηγανητές πατάτες- συνδέθηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με άτομα που δεν έτρωγαν τηγανητά. Μάλιστα, ο συσχετισμός ήταν πιο έντονος στους νέους άνδρες και στους νεότερους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Oι ειδικοί που μελετούν τη διατροφή είπαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι απαραιτήτως σαφές εάν τα τηγανητά φαγητά προκάλεσαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Μετά τον αποκλεισμό των συμμετεχόντων που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη μέσα στα πρώτα δύο χρόνια, συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης βρέθηκαν σε όσους κατανάλωναν τηγανητό φαγητό, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να ευθύνονται για 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με τηγανητό λευκό κρέας.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες τηγανητού φαγητού τακτικά ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες.

Στη μελέτη αυτή, λοιπόν, οι ερευνητές προτείνουν ότι το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, ειδικά στις τηγανητές πατάτες, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Πηγή: iefimerida

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ