Το βότανο που μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την ακμή

Newsroom
Newsroom

Τα οφέλη του ελαίου του για το δέρμα

Διαχρονικά, οι άνθρωποι έχουν αξιοποιήσει τη δύναμη πολλών φυτών, βοτάνων και μπαχαρικών για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Από το τζίντζερ μέχρι το μαύρο πιπέρι, τη μέντα, την κανέλα, το θυμάρι και άλλα, πολλά από αυτά τα συστατικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ναυτίας, των φλεγμονών, των πεπτικών ενοχλήσεων και διαφόρων άλλων παθήσεων. Το βότανο που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε, όμως, την ακμή δεν είναι άλλο από το βασιλικό.

Πολλά από τα οφέλη του βασιλικού -ενίσχυση της όρεξης, μείωση ερεθισμού κ.α.- οφείλονται στο πλούσιο διατροφικό προφίλ του, καθώς είναι γεμάτος σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και πολλά άλλα, αναφέρει το newsbeast.gr.

Ωστόσο, σύμφωνα με το healthdigest.com, η ικανότητα του βασιλικού να απομακρύνει την ακμή οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμεύει, επίσης, ως αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό.

Η αντιμικροβιακή δράση του βασιλικού κατά της ακμής

Για όσους αναζητούν φυσικές μεθόδους θεραπείας για την ακμή, το αιθέριο έλαιο βασιλικού μπορεί να είναι η θεραπεία που αναζητούσατε. Σε μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cosmetic Science, οι ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακές δοκιμές για να αναλύσουν τις επιδράσεις τριών διαφορετικών τύπων ελαίου βασιλικού στο Propionibacterium acnes, το βακτήριο που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ακμή.

Η ομάδα μελέτης εξέτασε τρία είδη βασιλικού, με τον γλυκό και τον ιερό βασιλικού να δείχνουν ανασταλτικές επιδράσεις. Κατά τη δοκιμή ενός μίγματος μικρογαλακτώματος ελαίου σε νερό από κάθε έλαιο βασιλικού, το έλαιο γλυκού βασιλικού υπερείχε του σκευάσματος ιερού βασιλικού όσον αφορά την ανασταλτική δράση έναντι του P. acnes. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έλαια του γλυκού βασιλικού και του ιερού βασιλικού έχουν προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη προϊόντων περιποίησης του δέρματος για την αντιμετώπιση της ακμής.

Ωστόσο, οι ειδικοί του WebMD προειδοποιούν ότι χρειάζεται ακόμη περαιτέρω έρευνα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του βασιλικού στη θεραπεία της ακμής. Ενώ γενικά θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση όταν συμπεριλαμβάνεται στην αγαπημένη σας συνταγή, η τοπική εφαρμογή του βασιλικού θεωρείται μόνο «πιθανώς ασφαλής».

 

Φωτογραφία από Alexander Grey από το Pixabay

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ