Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική στην Ευρώπη

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική στην Ευρώπη

Τι αναφέρει το Bloomberg

Τρόμο έχει προκαλέσει η είδηση πως επιστήμονες στη Νότιο Αφρική ότι εντόπισαν μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίζει ανησυχητικό αριθμό μεταλλάξεων.

Η νέα μετάλλαξη που έχει την  ονομασία C.1.2., εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Μάιο στις επαρχίες Μπουμαλάνγκα και Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg ,  η έρευνα για την μετάλλαξη αναφέρει πως βρέθηκαν σε ακόμη επτά χώρες στην Αφρική, την Ωκεανία, την Ασία και την Ευρώπη κρούσματα της.

Οι μεταλλάξεις του ιού «σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα» και αυξημένη ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα, αναφέρουν οι επιστήμονες. Η μετάλλαξη C.1.2. εξελίχθηκε από την C.1., τη σειρά του κορωνοϊού που κυριάρχησε στο πρώτο κύμα των μολύνσεων στη Νότια Αφρική, στα μέσα του 2020.

Από τις 20 Αυγούστου 2021, 80 ακολουθίες που ταιριάζουν με την παραλλαγή του C.1.2 έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης GISAID (Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Κοινή χρήση δεδομένων γρίπης των πτηνών).

Οι επιστήμονες  στην Νότιο Αφρική είχαν ανακαλύψει επίσης την μετάλλαξη «Βήτα» το 2020, τονίζουν όμως ότι η αυξημένη επιστημονική δυνατότητα της χώρας στην καταγραφή του γονιδιώματος του ιού, σημαίνει πως παρότι τα νέα στελέχη εντοπίζονται στη χώρα, η προέλευση του ιού μπορεί να είναι άλλη.

Οι αλλαγές στον ιό οδήγησαν σε διαδοχικά κύματα του κορονoϊού με την παραλλαγή δέλτα, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, αυξάνοντας τα ποσοστά μόλυνσης σε όλο τον κόσμο. Οι μεταλλάξεις κατατάσσονται αρχικά ως παραλλαγές ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας . Μόλις αναγνωριστούν ως πιο σοβαρά ή μεταδοτικά, ονομάζονται παραλλαγές ανησυχίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ