Η ψυχική ηρεμία ως ζητούμενο - Ο ρόλος της ησυχίας και της σιωπής στη ζωή μας

Newsroom
Newsroom

Η Μαρία Λουίζα Βούρου ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησε για την σημασία της ψυχικής ηρεμίας αλλά και το πώς προσπάθησε να την διατηρήσει ακόμα και όταν έγινε μητέρα.

Η Μαρία Λουίζα Βούρου, παρουσιάστρια και ιδιοκτήτρια wellness site, και η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, Σταυρούλα Μπαντούνα, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ψυχική ηρεμία και για το πώς η καθημερινότητά μας την επηρεάζει αρνητικά.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιζητούν την ψυχική τους ηρεμία. Η ψυχική ηρεμία είναι τόσο περίπλοκη και σύνθετη έννοια αλλά τόσο σημαντική στη ζωή μας. είναι προσωπική επιλογή να έχει ο καθένας την ηρεμία του και μπορεί να την κερδίσει.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει γι΄αυτό.

Η Μαρία Λουίζα Βούρου ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησε για την σημασία της ψυχικής ηρεμίας αλλά και το πώς προσπάθησε να την διατηρήσει ακόμα και όταν έγινε μητέρα.

«Εκεί που ένιωσα πιο πολύ και δεν το περίμενα είναι αυτό το κομμάτι της αυπνίας. Πραγματικά όταν δεν κοιμάσαι καλά μετά τα νεύρα σου είναι «κρόσσια». Προσπαθώ να βρίσκω έστω 10-15 λεπτά μέσα στην ημέρα που πραγματικά να μην κάνω τίποτα, να πάρω μία βαθιά ανάσα και να βάλω στην άκρη ό,τι με απασχολεί. Καμιά φορά η καθημερινότητα δεν σε αφήνει, ανάλογα και το επάγγελμα του καθενός. Είναι κάποιες περιπτώσεις όταν συμβαίνουν ακραία πράγματα, για παράδειγμα ένας θάνατος, είναι δύσκολο, θέλει τον χρόνο του», ανέφερε η παρουσιάστρια.

«Όταν έχασα τον πατριό μου που με έχει μεγαλώσει με στιγμάτισε και με δυσκόλεψε στο να επανέλθω», συμπλήρωσε.

Η κ. Μπαντούνα έδωσε την επιστημονική διάσταση του θέματος, ορίζοντας αρχικά την ηρεμία.

«Ψυχική ηρεμία είναι μία εσωτερική πνευματική κατάσταση ισορροπίας ανάμεσα στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας. Ή ικανότητα αποδοχής πραγμάτων υπό κάποιες συνθήκες», είπε αρχικά.

Είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας η ηρεμία;

Εξαρτάται από τα γεγονότα και συνδέεται και με τα παιδικά χρόνια. Γενικώς με αυτό που λέμε φροντίδα εαυτού. Τα μαθήματα ηρεμίας είναι αποσκευή είναι δεξιότητες που τις αποκτάμε στη διάρκεια της ζωής μας κι τις ενεργοποιούμε αυτόματα όταν προκύπτει η ανάγκη. Υπάρχουν περίοδοι την ζωή μας που προκαλούν άγχος, πίεση αλλά και άνθρωποι κοντινοί μας μπορεί να μας το προκαλούν.

Διογκώνουμε τα μικροπράγματα και επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Είναι η επένδυσή της δικής μας σκέψης και όχι το γεγονός αυτό καθεαυτό. Εμείς επενδύουμε το γεγονός με ένα συναίσθημα. Σκεφτόμαστε με έναν τρόπο, αποκωδικοποιούμε το γεγονός με έναν τρόπο και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε κάπως και στη συνέχεια να συμπεριφερόμαστε βάσει αυτής της επένδυσης.

Η έγνοια για έναν άνθρωπο

«Δεν είμαι σε υπερβολικό βαθμό γιατί λέω πως εάν αγχώνομαι τώρα που δεν έχει συμβεί κάτι, πώς θα είμαι όταν συμβεί; Προσπαθώ να κρατάω την ψυχραιμία μου», υπογράμμισε η Μαρία Λουίζα Βούρου.

Σύμφωνα με την κ. Μπαντούνα, «η έγνοια για τους ανθρώπους της ζωής μας μπορεί να είναι και υγιής έκφανση συναισθημάτων. Εννοείται για τους ανθρώπους που αγαπάμε νοιαζόμαστε, φροντίζουμε κι είμαστε σε μια διάδραση μαζί τους. Όταν χάνεται το όριο είναι το πρόβλημα. Όταν αποκτάμε εμμονές, όταν ξεφεύγουμε από το θεμιτό όριο και πάμε στην υπερβολή. Αυτό είναι διατάραξη της ψυχικής υγείας αλλά και για το «αντικείμενο» της φροντίδας μας.

Και τι γίνεται με τις προσδοκίες;

«Οι προσδοκίες νομίζω ότι είναι λίγο πιο σύνθετο από την άποψη ότι έχουμε εμείς προσδοκίες από άλλους και οι άλλοι από εμάς. Οι υπερβολικές προσδοκίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την ματαίωση στη ζωή μας συνολικότερα. Έχει να κάνει με τις καταβολές μας. είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστική εικόνα τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους. Και όταν ματαιωνόμαστε από τους άλλους, να μην προσπαθούμε να τους αλλάξουμε αλλά να αλλάξουμε εμείς. Εμείς να διαχειριστούμε τα μηνύματα και τις συμπεριφορές των άλλων, έχει να κάνει με εμάς και πρέπει να επικεντρωνόμαστε στον δικό μας τρόπο διαχείρισης.  Τον τρόπο που εμείς διαχειριζόμαστε το γεγονός όχι να αλλάξουμε σαν άνθρωποι», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Μπαντούνα.

Τα «ξεσπάσματα» είναι χρήσιμα για να κερδίσουμε την ψυχική μας ηρεμία;

«Το θέμα είναι τι ξεσπάσματα είναι αυτά», παρατήρησε η ειδικός.

Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να μάθουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, και να εκτονωνόμαστε αλλά με δημιουργικούς τρόπους. Με λίγα λόγια να αναζητούμε τη χαρά. Ένας άνθρωπος που είναι ικανοποιημένος από τον ελεύθερο χρόνο του, που νιώθει πλήρης, γεμάτος, θα πρέπει να το αναζητά.

Κεφάλαιο «Ησυχία»: Η σιωπή στη ζωή μας και η σχέση της με την ψυχική ηρεμία

Η ψυχική ηρεμία συνδέεται με τη λογική, με την έννοια ότι η σιωπή είναι ένας τρόπος να κάνεις μια επανεκκίνηση, είναι μία παύση να αναπροσαρμόσεις τα δεδομένα εκείνης της στιγμής.

Έχουμε προκατάληψη απέναντι στις μικρές στιγμές που μπορεί να μας προσφέρουν ηρεμία, για παράδειγμα να δούμε όμορφες εικόνες στον υπολογιστή. Το υποτιμούμε ως πράξη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει θετικά.

Η αυτοπαρατήρηση είναι σημαντική, αλλά η απομόνωση είναι καλό να την επιδιώκουμε. Θα μας βοηθήσει στην ενδοσκόπησή μας. Η άσκηση μας προσφέρει μία μοναδική αίσθηση ευεξίας. Κατά συνέπεια βοηθά στην ψυχική μας ηρεμία και γενικώς οτιδήποτε έχει να κάνει με την ισορροπία στο σώμα, μας βοηθά στην ψυχική μας ηρεμία, όπως και μία καλή διατροφή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ