Ιδρυτής της BioNTech για «Όμικρον»: Το σχέδιο παραμένει το ίδιο, επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Ιδρυτής της BioNTech για «Όμικρον»: Το σχέδιο παραμένει το ίδιο, επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης

«Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο»

Η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσοση, σημείωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech.

Ενώ η νέα παραλλαγή μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα ανοσοκύτταρα που τον καταστρέφουν μόλις το εμβόλιο εισέλθει στο σώμα, τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμονας.

«Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης», δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Με βάση τα δεδομένα για τους μηχανισμούς των εμβολίων και τη βιολογία των παραλλαγών, ο Δρ. Σαχίν υποθέτει ότι τα ανοσοποιημένα άτομα θα έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης, ακόμη και αν μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη.

Ο Δρ. Ο Σαχίν σημείωσε ότι το εμβόλιο, το οποίο ο ίδιος και η ομάδα του παρασκεύασαν τον Ιανουάριο του 2020 και στη συνέχεια ανέπτυξαν μαζί με την Pfizer Inc., έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από σοβαρή νόσηση έναντι άλλων στελεχών του κορωνοϊού που μολύνουν εμβολιασμένα άτομα.

Σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, η «Δέλτα» που επικρατεί σήμερα, έχει μεγαλύτερη «ικανότητα» στο να μολύνει εμβολιασμένα άτομα, τα οποία ωστόσο εμφανίζουν κυρίως ήπια συμπτώματα, δήλωσε ο Δρ. Σαχίν.

Δύο επίπεδα προστασίας

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, όπως και τα περισσότερα άλλα εμβόλια, προσφέρει δύο διαφορετικά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού.

Το πρώτο επίπεδο αφορά αντισώματα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, εμποδίζοντας τους ιούς να προσβάλλουν υγιή κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα.

Τα αντισώματα, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες αρχίζουν να μειώνονται περίπου πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Λόγω του υψηλού αριθμού μεταλλάξεων, η «Όμικρον» είναι πιθανό να είναι πιο ικανή σε σχέση με τη «Δέλτα» στο να αποφεύγει τα αντισώματα που  δημιουργούνται μετά τον εμβολιασμο, σημείωσε ο συνιδρυτής της BioNTech.

Το δεύτερο επίπεδο προστασίας αφορά λεμφοκύτταρα, τα οποία κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Ένα εμβολιασμένο άτομο που μολύνεται, εμφανίζει συνήθως ήπια συμπτώματα. Ο Δρ. Σαχίν τόνισε ότι μέχρι στιγμής καμία παραλλαγή δεν έχει διαφύγει αυτή την ανοσολογική απόκριση των λεμφοκυττάρων και ότι είναι απίθανο να το επιτύχει η «Όμικρον».

«Η πεποίθησή μας, ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την “Όμικρον”, βασίζεται στην επιστήμη: Εάν ένας ιός επιτύχει ανοσολογική διαφυγή, το καταφέρνει ενάντια στα αντισώματα, αλλά υπάρχουν τα λεμφοκύτταρα, το δεύτερο επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης που προστατεύει από σοβαρή ασθένεια. Ο ιός δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει εντελώς τα λεμφοκύτταρα», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Σαχίν έρχονται λίγες ημέρες μετά την πρόβλεψη του Στέφαν Μπανσέλ, CEO της Moderna, ότι τα εμβόλια Covid-19 θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της «Όμικρον».

Το εμβόλιο BioNTech-Pfizer χορηγούνταν αρχικά σε δύο δόσεις, αλλά τους τελευταίους μήνες πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, άρχισαν να προσφέρουν αναμνηστική δόση, καθώς μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρεις δόσεις εμφάνιζαν σημαντικά αυξημένη ανοσία. Ο Δρ. Ο Σαχίν χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση του Ηνωμένου βασιλείου να προσφέρει την τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικες μόλις τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.

Ο συνιδρυτής της BioNTech τόνισε επίσης ότι η εταιρεία του διεξάγει εργαστηριακές δοκιμές προκειμένου να δει εάν η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να μολύνει εμβολιασμένα άτομα. Από τις δοκιμές, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, δεν θα προκύψει συμπέρασμα σχετικά με το άν προκαλεί σοβαρή ασθένεια. 

Ο Δρ. Ο Σαχίν εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 100 ημέρες γα την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα στοχεύει στην «Όμικρον», σημείωσε ωστόσο ότι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο.

«Έχουμε ένα σχέδιο, να χορηγήσουμε την τρίτη δόση σε ανθρώπους και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό το σχέδιο και να το επιταχύνουμε. Αν θα χρειαστούμε ή όχι επιπλέον προστασία από ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στο νέο στέλεχος, αυτό μένει να φανεί αργότερα», δήλωσε ο Δρ Σαχίν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ