Το κάπνισμα βλάπτει 20 φορές περισσότερο από το τζάκι!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Ένας καπνιστής = ένα τζάκι!

Της Κατερίνας Παντινάκη

Υπαρκτός ο κίνδυνος από την εκτεταμένη χρήση τζακιών, ιδίως στα αστικά κέντρα, λέει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας ωστόσο ότι η χρήση τζακιού και ξυλόσομπας σε επίπεδο Κρήτης δεν είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε να προκαλεί ανησυχία.

"Ένας ενεργός καπνιστής μέσα στο σπίτι ισοδυναμεί με ένα τζάκι ή και παραπάνω" - λέει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας ότι η ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έχει βάση, αλλά ταυτόχρονα ... και υπερβολή.

"Η καύση οποιουδήποτε υλικού δημιουργεί καυσαέρια ενέχει κίνδυνο για την υγεία, καθώς ο οργανισμός μας είναι "προγραμματισμένος" να αναπνέει καθαρό αέρα" - λέει ο κ.Τζανάκης, εξηγώντας ότι αναμφίβολα προκαλούν ενδοοικογενειακή ρύπανση τα τζάκια και οι ξυλόσομπές, ιδίως αν δε λειτουργούν σωστά και "καπνίζουν". Ωστόσο, υπογραμμίζει, "οι κίνδυνοι είναι ευθέως ανάλογοι των συνθηκών της καύσης και της έκθεσης".

Σε έρευνες που έχουν γίνει στην Ευρώπη επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα για έναν μακροχρόνιο χρήστη τζακιού είναι 1,3-1,4 φορές μεγαλύτερος από ότι για έναν μη χρήστη, ενώ ο κίνδυνος για έναν ενεργό καπνιστή είναι 20 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που διατρέχει ο χρήστης του τζακιού.

Σύμφωνα με τον κ.Τζανάκη, "ένας ενεργός καπνιστής στο σπίτι "ισοδυναμεί" με ένα τζάκι (ή και παραπάνω)", με την προϋπόθεση φυσικά ότι το τζάκι ή η ξυλόσομπά λειτουργούν ενδεδειγμένα, με τον καπνό να απορροφάται από μπουρί σε περίπτωση σόμπας ή από καθαρισμένη καπνοδόχο στο τζάκι.

Ο καθηγητής ωστόσο προειδοποιεί και για άλλους κινδύνους, μεγαλύτερους από τον καρκίνο του πνεύμονα που ελλοχεύουν για τους χρήστες τζακιού ή σόμπας που δε λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα τη διάχυση καπνού μέσα στο σπίτι. "Κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή σε περίπτωση ασθενών με ΧΑΠ ή άσθμα, να επιδεινωθεί η κατάστασή τους" - αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης.

Όπως σημείωσε πάντως, το πρόβλημα της ρύπανσης στα αστικά κέντρα από τα τζάκια δεν είναι αμελητέος και θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για σχετικούς ελέγχους, τόσο ως προς την έκταση της χρήσης τζακιού όσο και ως προς τα καιόμενα υλικά.

Μιλώντας για την ατμόσφαιρα της Κρήτης, είπε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης - και από άλλους παράγοντες - είναι υπαρκτό και διαπιστωμένο και από επιστημονικές μελέτες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ