ΥΓΕΙΑ
Καρδιολόγος αποκαλύπτει το νο.1 μυστικό για να ρίξετε την χοληστερινή
H χοληστερίνη αποτελεί βασικό δείκτη υγείας και συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό, αλλά προσλαμβάνεται και μέσω της διατροφής. Διακρίνεται στην «καλή» (HDL) και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη – με τη δεύτερη να ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα.
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων της. Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα γλυκά, μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση της LDL χοληστερίνης στο αίμα. Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και απλών υδατανθράκων επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL.
Αντιθέτως, η ενίσχυση της διατροφής με φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά στοιχεία –μέσα από τρόφιμα όπως η βρώμη, τα όσπρια, τα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια– έχει φανεί ότι συμβάλλει στη μείωση της LDL και στην αύξηση της HDL.
Η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους συμπληρώνουν το πλαίσιο πρόληψης.
Σε πολλές περιπτώσεις, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι αρκετή για την αποκατάσταση των επιπέδων χοληστερίνης, χωρίς την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.
Οι τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνεις όταν έχεις υψηλή χοληστερίνη
Όσον αφορά τις χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη, ο καρδιολόγος Δρ. Romit Bhattacharya λέει ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τα ζωικά προϊόντα - ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.
«Τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι για τα μοσχάρια που αναπτύσσονται», εξηγεί ο Δρ Bhattacharya. «Είναι για βρέφη που βρίσκονται στην ανάπτυξη και χρειάζονται χοληστερόλη και λίπος στη διατροφή τους για να χτίσουν τον εγκέφαλο, τα νεύρα και το σώμα τους.
» Όταν τρώμε γαλακτοκομικά και κρέας με πλήρη λιπαρά, προσλαμβάνουμε μεγάλη ποσότητα διαιτητικής χοληστερόλης - ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους, το οποίο έχει αποδειχθεί σταθερά ότι αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Έτσι, το νο.1 μήνυμα είναι το εξής: Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών τουλάχιστον σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας».
Οι χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, περιλαμβάνουν:
- Το κόκκινο κρέας - όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί, καθώς και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα
- Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά - όπως η κρέμα γάλακτος, το πλήρες γάλα και το βούτυρο
- Αρτοσκευάσματα και γλυκά
- Τηγανητά
- Τροπικά έλαια - όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας
- Βούτυρο.