Κένταυρος: Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που ανησυχεί τους επιστήμονες σε 10 χώρες

Newsroom
Newsroom

Το στέλεχος BA.2.75 έχει ανιχνευθεί σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά

Την έντονη ανησυχία τους έχουν εκφράσει ιολόγοι για την εμφάνιση μιας νέας, ταχέως διαδεδομένης, παραλλαγής της Ομικρον, η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας τα κρούσματα κορωνοϊού εν μέσω θέρους.

Σύμφωνα με τον Guardian, η παραλλαγή BA.2.75 - με την ονομασία «Κένταυρος» - εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έκτοτε έχουν αυξηθεί κατακόρυφα – και ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και εκτοπίζει γρήγορα την παραλλαγή BA.2 που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη σε πολλές χώρες.

Το στέλεχος BA.2.75 έχει ανιχνευθεί σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε το στέλεχος ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκή δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη.

Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του νέου στελέχους και την ευρεία γεωγραφική του εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν στοιχεία για τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από οποίο είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελιχθεί», δήλωσε ο Δρ Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί – δίνει στον ιό μια ιδιότητα "μπαλαντέρ" όπου το άθροισμα των μερών θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα», δήλωσε ο Δρ Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το Omicron ως πιθανή ανησυχία τον Νοέμβριο του 2021.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ