Long COVID ή κάτι άλλο;

Newsroom
Newsroom

Οι καθηγητές Εμμ. Προκοπάκης και Ν. Τζανάκης θεωρούν ότι με το να βαπτίζονται Long Covid διάφορες κλινικές καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα είναι ενδεχομένως επικίνδυνο

Η υπερβολική κούραση και η δύσπνοια είναι τα πρώτα και πιο κοινά σημάδια της Long Covid.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

Πόνος ή Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Δυσκολία στον ύπνο

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Ζάλη

Μυρμήγκιασμα

Πόνο στις αρθρώσεις

Εξανθήματα

Κατάθλιψη και άγχος

Εμβοές, πόνους στα αυτιά

Αδιαθεσία, διάρροια, πόνο στο στομάχι, απώλεια όρεξης

Πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, αλλαγές στην όσφρηση ή τη γεύση 

σφίξιμο στο στήθος

Εάν αντιμετωπίζουμε αυτά τα συμπτώματα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, ειδικά εάν επιμένουν για πάνω από τέσσερις εβδομάδες μετά τη διάγνωση Covid.

Όμως, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση ο Καθηγητής ΩΡΛ του Παν. Κρήτης και Δ/ντής της ΩΡΛ Κλινικής του ΠαΓΝΗ κ. Εμμανουήλ Προκοπάκης και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Παν. Κρήτης και Δ/ντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ κ. Νίκος Τζανάκης, τον τελευταίο καιρό επικρατεί μια συγκεχυμένη κατάσταση. 

Αυτό αφορά την τάση των ιατρών να χαρακτηρίζουν ως Long Covid σειρά άλλων καταστάσεων, που παρουσιάζονται με παρόμοια συμπτώματα. Δεδομένου δε του ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελλαδικού πληθυσμού έχει εμβολιασθεί επανειλημμένως ή/και έχει νοσήσει με  Covid, αυτό το γεγονός είναι υπερβολικά συχνό. 

Οι καθηγητές κ. Προκοπάκης και κ. Τζανάκης θεωρούν ότι με το να βαπτίζονται Long Covid διάφορες κλινικές καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα είναι ενδεχομένως επικίνδυνο, πολύ απλά διότι μπορεί να χαθεί μια άλλη σοβαρή διάγνωση. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος που νόσησε με Covid πριν 4-5 μήνες και τώρα εμφανίζει επίμονες εκδηλώσεις από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έχει Long Covid. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλα αίτια που παρατείνουν τις ιογενείς λοιμώξεις και πέραν των 3-5 ημερών που γνωρίζουμε. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι η κοινωνική συμπεριφορά και απομόνωση που εμφανίστηκε με τις συνεχείς καραντίνες της τελευταίας τριετίας, σιγουρότατα συνοδεύεται από μεταβολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και περισσότερη ευπάθεια σε κάθε τύπο ιών. 

Οι ιατροί των Πανεπιστημιακών Κλινικών της ΩΡΛ και της Πνευμονολογίας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και αλληλοενημέρωση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών και προωθούν την επιμελή συνεκτίμηση αυτών των ασθενών.  


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ