Μεσημεριανός ύπνος: Τα οφέλη του για τον εγκέφαλο

Newsroom
Newsroom

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται το μεσημέρι, έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους μπορεί να συρρικνωθεί λιγότερο με την πάροδο του χρόνου.

Από την ηλικία των 35 ετών, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται κατά 0,2 έως 0,5% ετησίως, και ακόμη περισσότερο μετά την ηλικία των 60 ετών.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει κενά μνήμης και να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση και άνοια.

Νέα μελέτη δείχνει όμως ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται το μεσημέρι, έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους μπορεί να συρρικνωθεί λιγότερο με την πάροδο του χρόνου.

Σε σύγκριση με τα άτομα που συνήθως δεν κοιμούνται, όσοι κοιμούνται το μεσημέρι έχουν εγκεφάλους κατά μέσο όρο 2,6 έως 6,5 χρόνια νεότερους.

Η έρευνα δεν εξέτασε μόνο το πόσο συχνά κοιμούνταν οι 35.080 συμμετέχοντες στη μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να κοιμούνται λόγω προβλημάτων υγείας, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλούν υπνηλία και να επηρεάζουν τον ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη δια βίου γενετική προδιάθεση των ανθρώπων να κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας, κάτι που δείχνει πιο καθαρά εάν ο ίδιος ο μεσημεριανός ύπνος επηρεάζει τον εγκέφαλο.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από Như Đặng Thùy από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ