Οι τροφές που ενισχύουν τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα

Newsroom
Newsroom

Όταν η χλωρίδα του στομάχου επιβαρύνεται λόγω κακής διατροφής, παχυσαρκίας, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή/και χρόνιου στρες, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή.

 Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί την βασική αιτία πολλών παθήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και η κατάθλιψη.

Πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο στομάχι.

Όταν η χλωρίδα του στομάχου επιβαρύνεται λόγω κακής διατροφής, παχυσαρκίας, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή/και χρόνιου στρες, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή.

Όταν το σώμα καλείται να μειώσει τη φλεγμονή, το ανοσοποιητικό δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει κοινές ασθένειες, όπως τη γρίπη, ενώ παράλληλα ευνοεί την εμφάνιση παθήσεων.

Η φλεγμονή μπορεί να αντιστραφεί με την προσθήκη αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή και τον αποκλεισμό όσων την προκαλούν.

Στις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής, περιλαμβάνονται τα μούρα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, ο κουρκουμάς και τα χόρτα.

Οι παρακάτω πέντε κατηγορίες τροφίμων διεγείρουν την πρόκληση φλεγμονής και πρέπει να αποφεύγονται:

Ζάχαρη

Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής στο σώμα.
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Oι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες πρέπει επίσης να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά την κατανάλωση τροφών χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη. Έτσι το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ποσότητα για να ολοκληρωθεί η βιοχημική διεργασία.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ