Οι τροφές που προκαλούν γνωστική εξασθένηση και οδηγούν στην άνοια

Newsroom
Newsroom

Βραζιλιάνοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά κέικ, μπισκότα, πατατάκια και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν αυξάνουν μόνο το βάρος τους, αλλά οδηγούνται και ταχύτερα στην άνοια.

Βραζιλιάνοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Μελέτη σε πάνω από 10.000 ανθρώπους εξέτασε πώς επηρέασε τη λειτουργία του εγκεφάλου τους η κατανάλωση πολλών ανθυγιεινών σνακ.

Οι μεσήλικες που έτρωγαν τα πιο πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία καταλάμβαναν έως και τα τρία τέταρτα της διατροφής τους, είδαν τον εγκέφαλό τους να χάνει τις γνωστικές του ικανότητες κατά 28% πιο γρήγορα από αυτούς που έτρωγαν λιγότερα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι κυτοκίνες -φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που παράγονται από το σώμα και πιστεύεται ότι ενισχύονται από τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη- θα μπορούσαν να ευθύνονται για την επιτάχυνση της γνωστικής έκπτωσης. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει αυτές τις χημικές ουσίες με τη γνωστική εξασθένηση.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο όρος καλύπτει τα τρόφιμα που περιέχουν συστατικά τα οποία κάποιος που μαγειρεύει στο σπίτι δεν θα πρόσθετε στο φαγητό, όπως χημικά, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά.

Τέτοιες τροφές είναι τα έτοιμα γεύματα, τα παγωτά, τα λουκάνικα, το τηγανητό κοτόπουλο, τα δημητριακά και το κέτσαπ.

Διαφέρουν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία υπόκεινται σε κάποιες διαδικασίες για να διαρκέσουν περισσότερο ή να βελτιωθεί η γεύση τους. Τέτοια είναι τα αλλαντικά, τα τυριά και το φρέσκο ​​ψωμί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων «με υγιεινές εναλλακτικές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας».

Η νέα έρευνα παρακολούθησε τα ποσοστά γνωστικής εξασθένισης σε 10.775 δημόσιους υπαλλήλους από το 2008 έως το 2019.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 35 και 74 ετών και εξετάστηκαν πολλές φορές για να δουν πώς είχαν αλλάξει οι νοητικές τους ικανότητες.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από Welcome to all and thank you for your visit ! ツ από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ