ΠΙΣ: Αδιανόητη η μη εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών

ΠΙΣ: Αδιανόητη η μη εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών

"Aδιανόητο οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα"

Για «έντονη φημολογία» περί αναστολής εφαρμογής του νόμου που επιβάλει από σήμερα την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο, ακόμη και σαν σκέψη, είναι αδιανόητο».

Κι αυτό, όπως εξηγεί, γιατί η Ελλάδα θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με τραγική συνέπεια εκατοντάδες συνάνθρωποί μας να χάνουν ετησίως τη ζωή τους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, εξαιτίας των αντιβιοτικών που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Ενδεικτικό, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, είναι το γεγονός ότι, παρά την ύπαρξη νόμου εδώ και 47 χρόνια, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. «Γι’ αυτό, εξάλλου, η όποια αναστολή για οποιονδήποτε πραγματικό ή προσχηματικό λόγο και του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, θα είναι απαράδεκτη και σε τελείως λανθασμένη χρονική στιγμή» δηλώνει ο σύλλογος.

Γι' αυτό και τονίζει πως θεωρεί «αδιανόητο οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα και ο νόμος αυτός να έχει την τύχη άλλων νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έμειναν στα χαρτιά.

Με δεδομένο ότι στον νόμο του Φεβρουαρίου του 2020 προβλέπεται και χειρόγραφη επιλογή όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι εφικτή, αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία εφαρμόζοντας άμεσα τον νόμο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ