Πιτάγια: Τo εξωτικό φρούτο που ωφελεί το πεπτικό σύστημα - Και όχι μόνο

Newsroom
Newsroom

Είναι ένα φρούτο με ασυνήθιστη εμφάνιση. Εξωτερικά συνήθως είναι ροζ ή κίτρινη με πράσινα “λέπια” σαν της αγκινάρας. Εσωτερικά έχει λευκή, κόκκινη ή ροζ σάρκα με μικρούς, μαύρους σπόρους. 

Είναι ένα εξωτικό φρούτο εξαιρετικά δημοφιλές στη Νοτιοανατολική Ασία, που όμως καλλιεργείται και στη χώρα μας. Λέγεται πιτάγια ή φρούτο του δράκου ή δρακόγια ή πιταχάγια και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Joyce Prescott, συνεργάτης της Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πιτάγια.

«Είναι ένα φρούτο με ασυνήθιστη εμφάνιση. Εξωτερικά συνήθως είναι ροζ ή κίτρινη με πράσινα “λέπια” σαν της αγκινάρας. Εσωτερικά έχει λευκή, κόκκινη ή ροζ σάρκα με μικρούς, μαύρους σπόρουςΕίναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από κάκτο. Αν σας αρέσουν τα ακτινίδια και τα αχλάδια, πιθανώς θα σας αρέσει και η πιτάγια που είναι γλυκιά και τραγανή», τονίζει.

Τι περιέχουν 100 γραμμάρια

Πόσο υγιεινό είναι αυτό το εξωτικό φρούτο; Σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων Τροφίμων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια η πιτάγια παρέχει:

  • 84 γραμμάρια νερό
  • 57 θερμίδες
  • 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 15,2 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 9,75 γραμμάρια σάκχαρα
  • 3,1 γραμμάρια φυτικές ίνες
  • 0,14 γραμμάρια ολικά λιπίδια

Είναι επίσης πολύ καλή πηγή καλίου, ενώ περιέχει αρκετό μαγνήσιο, ασβέστιο,  φώσφορο και βιταμίνη C.

Ωφελεί το πεπτικό σύστημα και το βάρος

Η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες δεν μοιάζει σπουδαία, αλλά είναι σημαντική, κατά την Dr. Prescott. Και αυτό διότι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τους ενήλικες είναι τα 25 γραμμάρια. Επομένως αν φάτε μία μερίδα πιτάγια (ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρούτο) θα έχει καταναλώσει σχεδόν 6 γραμμάρια!

Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης απαραίτητες για υγιές σωματικό βάρος, καθώς εντείνουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Η πιτάγια μπορεί επίσης να διεγείρει την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ευνοεί την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλλων και των βακτηρίων του γένους bifidus. Με αυτό τον τρόπο ασκεί ωφέλιμη επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Εκτός από τη βιταμίνη C που προαναφέραμε και η οποία είναι γνωστή αντιοξειδωτική ουσία, η πιτάγια περιέχει και άλλες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται καροτενοειδή και ιδίως η λυκοπένη (ή λυκοπένιο).

«Η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να απορροφά τον σίδηρο και διεγείρει το ανοσοποιητικό. Τα καροτενοειδή πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Και η λυκοπένη, που είναι ένα καροτενοειδής, μπορεί να βελτιώσει επιπλέον την υγεία της καρδιάς», αναφέρει η Dr. Prescott.

Όντως, έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έδειξαν ότι η πιτάγια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λειτουργικό τρόφιμο.

Αν θέλετε κι εσείς να την εντάξετε στη διατροφή σας, η Dr. Prescott συνιστά να την προτιμήσετε ωμή. Μπορείτε όμως να την ψήσετε και στο γκριλ, όπως τα άλλα φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε ακόμα να την προσθέσετε στη μαγειρική (ταιριάζει ιδιαιτέρως με ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και ο τόνος). Προσθέστε την, τέλος, σε σαλάτες, επιδόρπια και smoothies.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ