Πώς μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων: Οι 12 συμβουλές του ΕΦΕΤ

Newsroom
Newsroom

Οι 12 συμβουλές του ΕΦΕΤ

Η αλόγιστη σπατάλη τροφίμων εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, βλάπτει το περιβάλλον και φυσικά και... την τσέπη μας.

Για πολλούς ανθρώπους η σπατάλη τροφίμων έχει γίνει συνήθεια: αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται, αφήνουν τα φρούτα και τα λαχανικά να χαλάσουν ή παραγγέλνουν μεγαλύτερες μερίδες απ’ ότι μπορούν να φάνε.

Αυτές οι συνήθειες επιβαρύνουν τους φυσικούς πόρους και βλάπτουν το περιβάλλον.

Όταν σπαταλάμε τρόφιμα, σπαταλάμε την εργασία, τις επενδύσεις και τους πολύτιμους πόρους (όπως νερό, σπόρους, ζωοτροφές κ.λπ.) που προορίζονται για την παραγωγή τους, καθώς και τους πόρους που διατίθενται για τη μεταφορά και την επεξεργασία τους.

H σπατάλη τροφίμων αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Τα τρόφιμα που «χάνονται» από τη συγκομιδή μέχρι τη διάθεση στη λιανική, ονομάζονται απώλεια τροφίμων και υπολογίζεται σε περίπου 14% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως. Το τμήμα των τροφίμων που σπαταλάται σε επίπεδο καταναλωτή ή λιανικής αναφέρεται ως σπατάλη τροφίμων. Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν καθημερινά.

Οι 12 συμβουλές του ΕΦΕΤ για να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων

σπατάλη τροφίμων

σπατάλη τροφίμων

Πηγή: iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ