Πόση καφεΐνη χρειάζεται για να μας σκοτώσει;

Πόση καφεΐνη χρειάζεται για να μας σκοτώσει;

Η απάντηση δεν είναι απλή

Η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πριν από λίγα χρόνια είχε εκδώσει ανακοινώσει όσον αφορά στο πόση καφεΐνη χρειάζεται για να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Η απάντηση δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρη αλλά πάνω κάτω μπορούμε να καταλάβουμε, γνωρίζοντας εξ αρχής πως αν καταναλώνουμε οτιδήποτε με υπερβολή μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας.

Η FDA λοιπόν ανέφερε πως ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 400mg ανά ημέρα, δηλαδή περίπου 4 έως 8 φλιτζάνια καφέ. Αν υπερβούμε ελάχιστα αυτό το όριο το πιο πιθανό είναι να μην μας πειράξει και πάλι. Μελέτη του 2005, ανέφερε πως χρειάζονται 5 γραμμάρια καφεΐνης για να θεωρηθεί υπερδοσολογία και να οδηγήσει στον θάνατο, βασιζόμενη σε στοιχεία που προέκυψαν από τον θάνατο δυο ανθρώπων από την συγκεκριμένη αιτία. Αυτό σημαίνει δεκαπλάσια δόση από αυτή που προτείνει η FDA.

Το 2011 ωστόσο, ένα κορίτσι κατανάλωσε 2 ενεργειακά ποτά και πέθανε από «την τοξικότητα της καφεΐνης». Αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πόση ποσότητα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, αφού πρόκειται για καθαρά εξατομικευμένο ζήτημα. Δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί την ίδια αντοχή σε αυτήν.

Σύμφωνα με ένα βίντεο του AsapSCIENCE, ο καφές έχει μια πολύ συγκεκριμένη επίδραση στον εγκέφαλό μας. Όταν παραμένουμε ξύπνιοι, μια χημική ουσία, η αδενοσίνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο. Δεσμεύεται σε υποδοχείς του εγκεφάλου και επιβραδύνει την εγκεφαλική λειτουργία. Όση περισσότερη ποσότητα συσσωρευτεί στον εγκέφαλο, τόσο πιο κουρασμένοι νιώθουμε.

Η καφεΐνη έχει παρόμοια δομή με την αδενοσίνη και χρησιμοποιεί τους ίδιους υποδοχείς στον εγκέφαλο. Με την χρήση της, εξουδετερώνεται η επίδραση της αδενοσίνης και κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Ωστόσο, ο οργανισμός συνηθίζει την καφεΐνη και δημιουργεί νέους υποδοχείς. Έτσι χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό αν σταματήσει η χρήση καφέ, θα υπάρξει στερητικό σύνδρομο.

Το βίντεο συνεχίζει αναλύοντας πόση δόση χρειάζεται για να πάθει ο οργανισμός overdose. Όπως αναφέρει, χρειάζονται περίπου 150mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αν δηλαδή κάποιος ζυγίζει 70 κιλά, θα χρειαστεί 14.000mg καφεΐνης για να αποδειχθεί θανατηφόρα. Κάτι δύσκολο, αφού κανείς απ’ όσο γνωρίζουμε δεν καταναλώνει 70 κούπες την ημέρα (αν είναι 70 κιλά). Ωστόσο αυτές οι κούπες θα πρέπει να καταναλωθούν η μια μετά την άλλη, αφού η καφεΐνη χάνει την επίδραση της μετά από 6 ώρες. Κι αν πλησιάσει σε τέτοιο σημείο, θα αρχίσει να αισθάνεται μανία και παραισθήσεις. Φυσικά και αυτό διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, με πολλούς παράγοντες να παίζουν σημαντικό ρόλο.

 

Πηγή: e-radio.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ