Πόσο προστατεύει την καρδιά μας ο 100% φυσικός χυμός

Newsroom
Newsroom

Στο επίκεντρο έρευνας βρέθηκαν οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες στους χυμούς φρούτων.

Οι διατροφικές πολυφαινόλες έχουν κεντρίσει την ερευνητική προσοχή τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία.

Μελέτες παρατήρησης υποδεικνύουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας για εκείνους που καταναλώνουν περισσότερα φλαβονοειδή.

Ομοίως, στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση φλαβονοειδών, κυρίως από φρούτα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο και θνησιμότητα.

Η κατανάλωση χυμού φρούτων αποτελεί δευτερεύουσα επιλογή σε σχέση με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, λόγω της απώλειας φυτικών ινών στην σάρκα των φρούτων και το γεγονός ότι τα σάκχαρα στους χυμούς φρούτων θεωρούνται ελεύθερα σάκχαρα. Αν και η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη βλάπτει την μεταβολική υγεία, η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού φρούτων δεν αυξάνει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του χυμού φρούτων που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Σχετικά με την μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το εάν οι πολυφαινόλες στους χυμούς φρούτων μεσολαβούν σε ορισμένες επιδράσεις στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Έτσι, μελέτησαν βάσεις δεδομένων για διαιτητικής παρέμβασης έρευνες που εξέταζαν την επίδραση των χυμών φρούτων που περιέχουν πολυφαινόλες στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Αποκλείστηκαν μελέτες με ανεπαρκή στατιστικά στοιχεία.

Ο χυμός φρούτων ΔΕΝ μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές επιδράσεις σε βιοδείκτες καρδιομεταβολικών κινδύνων. Ομοίως, δεν παρατηρήθηκε μεσολαβητική επίδραση της ολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες. Ωστόσο, σε μερικές αναλύσεις υποομάδων, παρατηρήθηκε οριακή προστατευτική επίδραση των χυμών στην μείωση των επιπέδων “κακής” χοληστερόλης (LDL) σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις δεν είχαν σχέση με το συνολικό περιεχόμενο πολυφαινολών. Δεκαοκτώ συγκρίσεις κατέδειξαν την επίδραση των ανθοκυανινών του χυμού φρούτων στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση στις μετρήσεις λιπιδίων, ανεξάρτητα από την ποσότητα πρόσληψης ανθοκυανίνης. Αυτή ήταν μια δοσοεξαρτώμενη σχέση, με πιο ουσιαστικά αποτελέσματα για χυμούς με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες.

Μια αύξηση των ανθοκυανινών κατά 100 mg/ημέρα συσχετίστηκε με μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης κατά 1,53 mg/dL. Δεν υπήρχαν επιδράσεις των πλούσιων σε ανθοκυανίνες χυμών στα επίπεδα “καλής” χοληστερόλης (HDL).

Σε μια ανάλυση ευαισθησίας, η αυξημένη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Δεν παρατηρήθηκαν επιδράσεις των πλούσιων σε ανθοκυανίνες χυμών στην αρτηριακή πίεση.

Συμπεράσματα

Οι ερευνητές ΔΕΝ παρατήρησαν σημαντική επίδραση των ολικών πολυφαινολών σε κανένα από τα αποτελέσματα που μελετήθηκαν.

Ωστόσο, τα υψηλότερα επίπεδα ανθοκυανίνης στους χυμούς υποστήριξαν την μείωση της LDL και της ολικής χοληστερόλης, με πιο ισχυρά αποτελέσματα σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Δεν υπήρξαν επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια ή τη γλυκόζη του αίματος.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι ανθοκυανίνες στους χυμούς φρούτων ενδέχεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε συγκεκριμένα λιπίδια. Ωστόσο, απαιτούνται μελλοντικές δοκιμές χυμών φρούτων για να συσχετιστούν τυχόν πιθανά οφέλη με μετρήσεις συνολικής και ειδικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την αύξηση των πολυφαινολών στους χυμούς φρούτων μέσω στοχευμένης αναπαραγωγής φυτών ή μέσω συγκεκριμένων ποικιλιών φρούτων, εάν τα σημερινά ευρήματα επιβεβαιωθούν στο μέλλον.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Nutrition.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ