Πότε θα βρεθεί εμβόλιο κατά του AIDS;

Τα ποσά για την έρευνα κατά του ιού HIV είναι λιγότερα από ότι για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Μέσα σε λίγους μήνες η επιστημονική κοινότητα κατάφερε να αναπτύξει πολλά εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Εδώ και δεκαετίες οι γιατροί κάνουν κοπιώδεις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν το AIDS χωρίς να τα έχουν καταφέρει. «Βέβαια, από τις αρχές της δεκαετίας του 80, οπότε ανακαλύφθηκε το λεγόμενο σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, έχουν γίνει τεράστιες πρόοδοι, αλλά κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πεθαίνουν, το 2020 ήταν 680.000 χιλιάδες» σχολιάζει σε αφιέρωμά της η Deutsche Welle. 

«Πανδημική λοίμωξη το AIDS»

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία υπενθύμισης ότι το AIDS είναι μια πανδημία που δεν έχει ακόμη νικηθεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και όλα τα μηνύματα που στέλνονται από όλον τον κόσμο. Το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS, γνωστό με τα αρχικά UNAIDS,  έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία γύρω στα 28 εκ. φορείς του ιού παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, που αντιστοιχεί σε ποσοστό του 73%  εκείνων που τα χρειάζονται. 

«Τα νέα που σας φέρνω σήμερα από την έκθεση είναι η επείγουσα προειδοποίηση ότι το AIDS παραμένει πανδημική λοίμωξη» τόνισε ο Σεζάρ Νούνιεζ, διευθυντής του UNAIDS στη Νέα Υόρκη. «Η έκθεση επίσης ζητά τολμηρές δράσεις κατά των ανισοτήτων, που απαιτούνται για να σταματήσει το AIDS, να σταματήσει ο Covid-19 και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές πανδημίες».

Η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS Γουίνι Μπιανίμα, με έδρα τη Γενεύη, κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά του AIDS και της πανδημίας, διότι μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος εξάλειψης του HIV μέχρι το 2030.

«Με τα λοκντάουν, το κλείσιμο των συνόρων και τις ανακατατάξεις στα συστήματα υγείας λόγω της πανδημίας Covid-19, για τους φορείς του AIDS δυσκόλεψαν τα πράγματα, κι όλο και λιγότεροι πηγαίνουν να κάνουν τεστ για HIV και λιγότεροι ξεκίνησαν θεραπεία, που θα τους κρατούσε περισσότερο στη ζωή» υπενθύμισε η Μπιανίμα.

Σοβαρότερα προβλήματα για τους φορείς

Ο επικεφαλής του γραφείου του UNAIDS στη Ν. Υόρκη υπογράμμισε ότι μελέτες από την Αγγλία και τη Ν. Αφρική έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 ανάμεσα σε φορείς του AIDS είναι ο διπλάσιος από ότι στον γενικό πληθυσμό. «Αρχικά είχαμε την εντύπωση ότι όσοι ζουν με τον ιό δεν θα επηρεάζονταν διαφορετικά από τον Covid-19. Αυτό αποδείχθηκε λάθος» σημειώνει ο Σεζάρ Νούνιεζ. «Αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα, εμφανίζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα και δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια Covid, κάτι που αποτελεί επίσης πρόκληση». 

Για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού διατίθενται αστρονομικά ποσά, κάτι που δεν γίνεται για την έρευνα κατά του AIDS. Η εταιρεία Βιοτεχνολογίας Moderna δημιούργησε ένα εμβόλιο κατά του HIV, αλλά θα χρειαστούν χρόνια μέχρις ότου υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση η χρήση βιοτεχνολογίας δημιουργεί άλλα δεδομένα και ελπίδες αντιμετώπισης ιών, όπως ο HIV.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ