ΥΓΕΙΑ

Προειδοποίηση δερματολόγων: Τι λάθος κάνουν πολλοί με το χαρτί υγείας

Πώς το χαρτί υγείας μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας

Χαρτί υγείας
Photo Credits: @ Filmbetrachter/Pixabay

Το χαρτί υγείας είναι αναγκαίο για την προσωπική υγιεινή, αλλά μπορεί να βλάψει την υγεία σας;

Πολλοί υποθέτουν ότι σε κάθε του έκδοση, το χαρτί υγείας είναι ασφαλές. Αλλά τόσο το κανονικό, όσο και το νωπό χαρτί υγείας, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά, που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος, αλλεργίες και ακόμη και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Αυτό το άρθρο επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους υγείας από το χαρτί υγείας, με έμφαση στην τελευταία «μόδα» του νωπού χαρτιού υγείας, τα συντηρητικά του, την έκθεση σε χημικές ουσίες και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.
Πώς το χαρτί υγείας μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας

Χημικές ουσίες στο τυπικό χαρτί υγείας

Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι το απλό λευκό χαρτί υγείας είναι ασφαλές, αλλά η διαδικασία κατασκευής του εισάγει αρκετές χημικές ουσίες, που μπορεί να θέτουν κινδύνους για την υγεία.

   Χλωρίνη: Χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του χαρτιού υγείας. Η διαδικασία παράγει διοξίνες, οι οποίες είναι περιβαλλοντικοί ρύποι με πιθανές τοξικές επιδράσεις.
   Φορμαλδεΰδη: Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αντοχής του χαρτιού υγείας και έχει συνδεθεί με ερεθισμό του δέρματος και ακόμη και καρκίνο από υπερβολική και παρατεταμένη έκθεση.
   Αρώματα και βαφές: Το αρωματικό χαρτί υγείας περιέχει προφανώς τεχνητά αρώματα και βαφές, που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής και αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

PFAS: Τα «παντοτινά χημικά» στα χαρτιά υγείας

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το χαρτί υγείας περιέχει PFAS (ανά- και πολύ-φθοροαλκυλικές ουσίες), γνωστές και ως «παντοτινά χημικά». Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με:

   Ορμονική διαταραχή
   Ηπατική βλάβη
   Αυξημένο κίνδυνος καρκίνου

Τα PFAS μπορούν να εισέλθουν σε συστήματα αποχέτευσης, συμβάλλοντας στην μακροχρόνια μόλυνση του περιβάλλοντος.

 

 

Περισσότερα στο onmed.gr
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση