Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου

Ποιους αφορά και πόσο διάστημα πρέπει να περάσει από την τρίτη δόση.

 

Από σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, μπορούν να κλείνουν ραντεβού για  την τέταρτη δόση του εμβολίου οι 500.000 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού, όπως είχε ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Η 4η δόση θα χορηγείται 3 μήνες μετά την αναμνηστική δόση (3η δόση) και θα γίνεται με τα εμβόλιο mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna. Στοχεύει στη «θωράκιση» αυτών των ατόμων με τη δημιουργία υψηλότερου επιπέδου αντισωμάτων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα με μεταμόσχευση, σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση, καρκίνος υπό αγωγή, καρκίνος συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία και άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες

Η απόφαση χορήγησης της τέταρτης δόσης στηρίζεται στο σκεπτικό ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό.

Η τέταρτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται σε άτομα άνω των 12 ετών.  

Να σημειωθεί ότι η συνεχόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι αμείωτοι σκληροί δείκτες της πανδημίας υποχρέωσαν την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίσει παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα. 

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο με την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος στα παιδιά της νησιωτικής Ελλάδας κάνει αγώνα να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας άνοιξαν εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου. 

Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ