Τεστ για κορωνοϊό, υποχρεωτικά, πριν τα χειρουργεία

Γ.Σουρβίνος: "Όποιος αμφισβητεί, ας έρθει στο Εργαστήριο να δει τί γίνεται!"

Εδώ και περίπου 10 ημέρες - από την προηγούμενη Παρασκευή - οι κλινικές και τα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν λάβει εγκύκλιο του Υπουργείου, αναφορικά με την ένταξη μοριακού τεστ στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Η κινητικότητα είναι ήδη αυξημένη, καθώς και στην Κρήτη βρισκόμαστε σε φάση σταδιακού επαναπρογραμματισμού των χειρουργείων, κι ως εκ τούτου οι ρυθμοί στο Εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ... δεν πέφτουν ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο την περασμένη Παρασκευή, εξετάστηκαν 133 δείγματα ασθενών στο πλαίσιο προεγχειρητικών ελέγχων.

Οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο δεν καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για το μοριακό τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο στις ιδιωτικές κλινικές, όπου οι τιμές ... ποικίλλουν μεν, τα ποσά δεν είναι αμελητέα δε.

Άλλο το μοριακό τεστ, άλλο το τεστ αντισωμάτων

Σε γνωστή ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου το "πακέτο" περιλαμβάνει μοριακό τεστ και τεστ αντισωμάτων και η τιμή ορίζεται στα 128 ευρώ.

Κι όσο κι αν το μοριακό τεστ, στον κοινό νου με την ελάχιστη γνώση, φαντάζει εύλογο, το τεστ αντισωμάτων παραξενεύει. "Δεν υπάρχει καμία επίσημη οδηγία παγκοσμίως για διενέργεια τεστ αντισωμάτων στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου" - ξεκαθαρίζει ο κ.Σουρβίνος, εξηγώντας ότι το μοριακό τεστ (pcr) έχει στόχο και την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα έρθει σε επαφή με τον ασθενή, κατά τη διάρκεια της επέμβασης και της παραμονής του στην κλινική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναφορικά με τη διενέργεια των τεστ, κλινική στην Κρήτη πρόκειται να εγκαταστήσει μοριακό point of care, ωστόσο μέχρι στιγμής εξακολουθεί να αποστέλλει δείγματα προς έλεγχο στο Εργαστήριο Ιολογίας, προκειμένου να έχει διασφαλισμένα αποτελέσματα.

Πρόβλημα η έγκαιρη παράδοση των αντιδραστηρίων

Την ίδια ώρα το ζήτημα της επάρκειας αντιδραστηρίων παραμένει αλλά είναι σχετικά διαχειρίσιμο, ωστόσο σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται στο διάστημα από την παραγγελία ως την παράδοση στο Εργαστήριο.

"Λύνουμε σιγά σιγά το θέμα της επάρκειας, όμως η courier δεν μπορεί να τα κατανείμει" - εξηγεί ο ίδιος, αναφέροντας μάλιστα πως τις προηγούμενες ημέρες χρειάστηκε άνθρωποι του Εργαστηρίου να μεταβούν στο λιμάνι, ώστε ... χέρι με χέρι, να παραληφθούν τα αντιδραστήρια. Πρόκειται άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ.Σουρβίνος, για ευπαθή προϊόντα, που απαιτούν ξηρό πάγο για να συντηρηθούν και εύλογα δεν μπορούν να "περιμένουν" στη σειρά του όγκου των διανομών που έχουν να διαχειριστούν οι μεταφορείς.

Απαντώντας στο διαρκές ερώτημα που "σέρνεται" σε σχέση με το πόσα τεστ γίνονται και σε ποιους, ο Γ.Σουρβίνος εξηγεί ότι δεν υπάρχει αφθονία, αν διενεργούνταν σε όλους, τότε θα μιλούσαμε για σπατάλη. "Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται δειγματοληπτικά και στοχευμένα, σε ευαίσθητες ομάδες, σε γηροκομεία, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε φροντιστές, σε ανοσοκατεσταλμένους, κ.ά." - εξηγεί.

"Όποιος αμφισβητεί, ας έρθει στο Εργαστήριο"

Ανήσυχος εμφανίζεται, πάντως, ο Γ.Σουρβίνος, βλέποντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας που συνέπεσε με το πρώτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων, "ώθησε" τον κόσμο έξω, σε πάρκα, παραλίες, χωρίς να τηρούνται αποστάσεις και μέτρα. "Πολλοί νομίζουν ότι έχει τελειώσει. Νομίζω ότι το πρόσφατο κρούσμα (σ.σ. με τον 60χρονο Ηρακλειώτη) ταρακούνησε λίγο" - αναφέρει, ενώ απέναντι σε όλους τους ... συνομωσιολόγους που αναπαράγουν αναπόδεικτα σενάρια, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να διαθέτουν επιστημονική γνώση, αφοπλιστικά, λέει: "Όποιος αμφισβητεί ας έρθει στο Εργαστήριο να δει τι γίνεται". Προσθέτει μάλιστα, πως ο ίδιος, όπως και κάθε επιστήμονας δεν έχει κανένα λόγο ούτε να αυξάνει, ούτε να κρύβει τίποτα. "Οφείλω να αναφέρω τα αποτελέσματα" - λέει.

Όσο για το μέλλον... πιστεύει ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει μια σχετική ύφεση, ωστόσο χτυπάει "καμπανάκι", επισημαίνοντας πως μια νέα αύξηση κρουσμάτων πολύ εύκολα θα φέρει ένα νέο lockdown. Κι αναρωτιέστε για το οριστικό τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας που έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, ο κ.Σουρβίνος τονίζει: "Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν είμαι αισιόδοξος".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ