Τι είναι τα "στικάκια νικοτίνης" που "έστειλαν" στο νοσοκομείο τους μαθητές στη Ν. Αλικαρνασσό

Newsroom
Newsroom

Το προϊόν που αποτελεί υποκατάστατο του τσιγάρου.

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως το πρωί της Τετάρτης, στο Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, για τρεις μαθητές - δύο 14χρονα κορίτσια και ένα 15χρονο αγόρι - που κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να διακομισθούν στο ΠΑΓΝΗ με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Οπως διαπιστώθηκε οι μαθητές χρησιμοποίησαν "στικάκια" νικοτίνης, είδος που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία προκάλεσαν αδιαθεσία στα παιδιά, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, πρόκειται για αυτοκόλλητα "στικάκια" που τοποθετούνται στα ούλα για τη διακοπή του καπνίσματος και πωλούνται στα περίπτερα.

Τι είναι τα στικάκια

Τα λεγόμενα "στικάκια" ή τα "snus" όπως είναι διεθνώς γνωστά, είναι μία άκαπνη, υγρή σκόνη καπνού, που τοποθετείται μέσα από το επάνω χείλος. Φτιάχνεται από ψιλοκομμένο, καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες (έχει διάφορες γεύσεις, όπως μέντα και φρούτα). Η χρήση τους γίνεται από -ενήλικα- άτομα που θέλουν να μειώσουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης διατηρείται στο στόμα για 15 λεπτά μέχρι να αισθανθεί ο χρήστης ένα ελαφρύ μούδιασμα. 

Τα υποκατάστατα αυτά κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, όπως αυτοκόλλητα, σπρέι, τσίχλες, καραμέλες, ακόμη και σε μορφή πλαστικού τσιγάρου που περιλαμβάνει αμπούλα νικοτίνης και χορηγούνται σε συγκεκριμένες δοσολογίες σε καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Οπως διαβάζουμε για τα "στικάκια" ή snus πρέπει να γίνεται σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα φάρμακα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν παρενέργειες όπως συνέβη με τους μαθητές στο Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού. Και φυσικά αυτά τα σκευάσματα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από ανηλίκους.

Το αξιοσημείωτο είναι πως όπως διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα, η πώληση snus απαγορεύτηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Διαβάστε επίσης:

Τα στικάκια νικοτίνης έστειλαν στο νοσοκομείο τρεις μαθητές
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Ηράκλειο και Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ