Τι επιπτώσεις έχει το να κοιμάστε μπρούμυτα

Newsroom
Newsroom

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επιβαρύνει τους ιστούς της σπονδυλικής στήλης και τελικά να οδηγήσει σε πόνο όταν ξυπνάτε.

Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να καταπονήσει τον αυχένα και το κάτω μέρος της πλάτης, γεγονός που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο σε αυτές τις περιοχές με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τη βέλτιστη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και να αποτρέψετε τον πόνο στον αυχένα ή την πλάτη είναι να κοιμάστε στο πλάι ή ανάσκελα.

Οι επιπτώσεις του ύπνου μπρούμυτα

Υπάρχουν και μερικά οφέλη από αυτήν τη στάση ύπνου. Έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας. Ωστόσο, τα οφέλη υστερούν έναντι των μειονεκτημάτων.

Πόνος στον αυχένα

Όταν κοιμάστε μπρούμυτα το κεφάλι σας πρέπει να γυρίζει προς την μία πλευρά. Αυτό δεν ευθυγραμμίζει το κεφάλι με τη σπονδυλική σας στήλη. Ο αυχένας συστρέφεται και αυτό προκαλεί πόνο μετά από κάποιο διάστημα. Εάν κοιμάστε τακτικά έτσι, η καταπόνηση και η ενόχληση στον αυχένα σας θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

Πόνος στην πλάτη

Δεδομένου ότι ο ύπνος μπρούμυτα διαταράσσει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης, καταπονούνται και οι ιστοί της περιοχής και αυτό τελικά οδηγεί σε πόνο.

Εάν επιλέξετε να κοιμάστε έτσι, μελέτες δείχνουν ότι ένα μαλακό στρώμα ή η χρήση ενός χοντρού μαξιλαριού μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη. Επιλέξτε ένα πιο λεπτό μαξιλάρι και ένα πιο σφιχτό στρώμα για να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη.

Πίεση και κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης

Καθώς μεγαλώνετε, η σπονδυλική σας στήλη αρχίζει να χάνει την ευλυγισία της, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την πλάτη σας. Ο ύπνος στο πλάι θα σας είναι πιο άνετος και είναι επίσης καλύτερος για την αναπνοή, καθώς απαιτεί λιγότερη προσπάθεια σε αυτή τη θέση, σε σύγκριση με τον ύπνο μπρούμυτα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ύπνος μπρούμυτα συνεχίζει να καταπονεί τη σπονδυλική στήλη, γεγονός που αυξάνει την πίεση και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η πλάτη και ο αυχένας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ