Τι να προσέξεις στον καθημερινό καθαρισμό προσώπου σου

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με δερματολόγο

Η καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματός μας, συνήθως, ξεκινά και τελειώνει με τον καθαρισμό προσώπου μας. Και, παρότι μπορεί να μας φαίνεται ως ένα απλό μέρος της διαδικασίας περιποίησης, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνιση του ή ακόμη και να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως ερεθισμό, λιπαρότητα ή ακμή. 

Ο Παναγιώτης Κατσικερός, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος εξηγεί στο doctoranytime.gr τι χρειάζεται να προσέξουμε για έναν σωστό καθαρισμό προσώπου και εντοπίζει τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην καθημερινή μας περιποίηση.

Γιατί είναι σημαντικός ο σωστός καθημερινός καθαρισμός προσώπου;

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και τα νεκρά κύτταρα σε συνδυασμό με το σμήγμα που εκκρίνεται από το δέρμα και το μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι παράγοντες που επιβαρύνουν το δέρμα μας και την όψη του, προκαλώντας ανεπιθύμητες συνέπειες όπως μαύρα στίγματα, φραγμένους πόρους και ακμή. Συνεπώς, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις συνέπειες θα πρέπει να κάνουμε τον απαραίτητο καθαρισμό προκειμένου να απομακρύνουμε οτιδήποτε επιβλαβές από την επιδερμίδα μας.

Τι να προσέξεις στον καθαρισμό προσώπου στο σπίτι

Πριν τον καθαρισμό: Καλό είναι να αποφύγεις τις ακραίες θερμοκρασίες, είτε πρόκειται για πολύ υψηλές είτε για πολύ χαμηλές. Η καλύτερη επιλογή για να πλύνεις το πρόσωπό σου είναι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του νερού στο μέτριο για να είναι χλιαρό.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού: Όταν το πρόσωπο δεν καθαρίζεται σωστά, τα επιβλαβή κατάλοιπα εισχωρούν στο δέρμα με αποτέλεσμα την πρόκληση της ακμής. Γι’ αυτό το λόγο φρόντισε να ξεπλένεις καλά το πρόσωπό σου πάντα και να χρησιμοποιείς το κατάλληλο προϊόν για τις ανάγκες του δέρματός σου. Ανάλογα με το ph του προσώπου σου για παράδειγμα, υπάρχουν και τα αντίστοιχα καθαριστικά που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα σου να παραμείνει ενυδατωμένη. Επιλέγοντας το σωστό για σένα θα αποφύγεις τυχόν ξηρότητα που μπορεί να προκληθεί.

Μετά τον καθαρισμό: Για να απομακρύνεις το νερό που έχει μείνει στο πρόσωπό σου, χρησιμοποίησε μια καθαρή πετσέτα, ώστε να μην υπάρχουν μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν κάποια μόλυνση. Στη συνέχεια, σκούπισε το πρόσωπο σου προσεκτικά και ταμποναριστά, χωρίς να το τρίβεις, για να μην δημιουργηθούν ερεθισμοί ή τραυματισμοί.

Τα λάθη που κάνεις στον καθημερινό καθαρισμό προσώπου

Όταν πρόκειται για την περιποίηση της επιδερμίδας μας, ο σωστός καθαρισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα. Κι όσο απλή διαδικασία κι αν ακούγεται, υπάρχουν λάθη που μπορεί να κάνουμε και να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, ξηρότητα και ερεθισμό. Κατανοώντας αυτά τα λάθη, μπορείς να έχεις ένα πιο υγιές και όμορφο δέρμα.

Πλένεσαι συχνότερα απ’ όσο χρειάζεται

Όταν το πρόσωπο πλένεται σε συχνότερο βαθμό απ’ ότι χρειάζεται μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη ποσότητα σμήγματος, το οποίο ευνοεί και την ανάπτυξη της ακμής. Πλύνετε το πρόσωπό σας ιδανικά 1-2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Αρνητικά επηρεάζει το δέρμα και η συχνή απολέπιση, αφού μπορεί να το ερεθίσει ή να αφυδατώσει. Μέχρι 2 φορές είναι αρκετές.

Ταλαιπωρείς το δέρμα σου με το έντονο τρίψιμο

Η ένταση όταν τρίβεις το δέρμα σου μπορεί να επηρεάσει την ελαστικότητα της επιδερμίδας σου και να προκαλέσει αφυδάτωση που οδηγεί στη δημιουργία ρυτίδων και τη χαλάρωση. Χρησιμοποίησε απαλή πετσέτα για το σκούπισμα του προσώπου σου.

Δεν ενυδατώνεις το πρόσωπό σου στο σωστό χρόνο

Για καλύτερα αποτελέσματα η ενυδάτωση χρειάζεται να είναι άμεση μετά τον καθαρισμό του προσώπου μας. Όταν το δέρμα είναι ακόμα νωπό, απορροφάται καλύτερα το προϊόν και εισχωρεί σε βάθος σε αντίθεση με όταν το δέρμα είναι στεγνό, όπου η απορρόφηση είναι πολύ χαμηλότερη.

Χρησιμοποιείς ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού προσώπου

Αν πλένεις το πρόσωπό σου και μετά νιώθεις το δέρμα σου να «τραβάει», τότε μάλλον το προϊόν που χρησιμοποιείς είναι πιο σκληρό απ’ ότι χρειάζεται η επιδερμίδα σου. Η λύση για να το αποφύγεις, είναι, συνήθως, ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού. Αυτό, βοηθά στη διατήρηση ευεργετικών στοιχείων της επιδερμίδας, όπως τα φυσικά έλαια, τα οποία εξασφαλίζουν την ισορροπία της και τα καλά βακτήρια, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της.


Διαβάστε περισσότερα στο doctoranytime.gr.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ