Τι πρέπει να ξέρουν όσοι φορούν σαγιονάρες

Οι επιπτώσεις που έχουν οι σαγιονάρες στα πόδια

Οι σαγιονάρες είναι μια δημοφιλής επιλογή για καθημερινά υποδήματα, ειδικά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, παρά την ευκολία και την άνεσή τους, οι σαγιονάρες θέτουν ορισμένους σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των ποδιών σας.

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στο πώς οι σαγιονάρες μπορεί να βλάψουν τα πόδια σας και τις πιθανές συνέπειες της παρατεταμένης χρήσης τους.
 

Οι επιπτώσεις που έχουν οι σαγιονάρες στα πόδια

 

Ανεπαρκής υποστήριξη στην καμάρα του πέλματος

Ένα από τα κύρια προβλήματα με τις σαγιονάρες είναι η έλλειψη στήριξης της καμάρας του πέλματος. Σε αντίθεση με τα πιο συμπαγή υποδήματα, οι σαγιονάρες έχουν συνήθως μια επίπεδη σόλα που δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη για την καμάρα του ποδιού. Αυτή η έλλειψη υποστήριξης μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα: φλεγμονή του ιστού που διατρέχει την πατούσα. Χωρίς την κατάλληλη στήριξη, η καμάρα μπορεί να τεντωθεί, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία.

Ελάχιστη αντικραδασμική προστασία

Οι σαγιονάρες δεν απορροφούν αποτελεσματικά τους κραδασμούς κατά το περπάτημα. Η απουσία αντικραδασμικής προστασίας μπορεί να ασκήσει πίεση στα οστά και τις αρθρώσεις στα πόδια σας, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η μεταταρσαλγία, όπου η φτέρνα αναπτύσσει φλεγμονή και πόνο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και δυσφορία.
Επιπτώσεις στην μηχανική κίνηση των ποδιών

Τροποποιημένο μοτίβο βαδίσματος

Το να φοράτε σαγιονάρες μπορεί να αλλάξει σημαντικά το φυσικό σας μοτίβο βαδίσματος. Δεδομένου ότι οι σαγιονάρες δεν συγκρατούν σωστά το πέλμα, τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να “γαντζώνονται” στη σόλα σε κάθε βήμα για να κρατήσουν τη σαγιονάρα στη θέση της. Αυτή η ασυναίσθητη λαβή, που κάνετε όταν φοράτε σαγιονάρες, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς υπερβολικής χρήσης των μυών και των τενόντων στο πέλμα και το κάτω μέρος του ποδιού. Επιπλέον, το παραλλαγμένο βάδισμα μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα γόνατα, τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης σας, προκαλώντας ενδεχομένως πόνο και δυσφορία σε αυτές τις περιοχές.

Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού

Η έλλειψη σταθερότητας από τις σαγιονάρες αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών, όπως διαστρέμματα αστραγάλου και κατάγματα. Επειδή οι σαγιονάρες δεν προσφέρουν επαρκή υποστήριξη ή προστασία, τα πόδια σας είναι πιο επιρρεπή σε συστροφή ή περιστροφή με απροσδόκητους τρόπους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Επιπλέον, ο ανοιχτός σχεδιασμός αφήνει τα πόδια σας εκτεθειμένα σε κοψίματα, μώλωπες και άλλους τραυματισμούς από εξωτερικούς παράγοντες.

 

 

 

 

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

Φωτογραφία από Peggy und Marco Lachmann-Anke από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ