Νυχτερινή καούρα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Newsroom
Newsroom

Η καούρα είναι μια κοινή κατάσταση όπου το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου στο στήθος και το λαιμό.

Η καούρα είναι μια κοινή κατάσταση όπου το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου στο στήθος και το λαιμό.

Aυτή η αίσθηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο και επηρεάζοντας τη γενική υγεία σας.

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στις αιτίες της νυχτερινής καούρας και σε πρακτικές συμβουλές για να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά για καλύτερο ύπνο.

Αιτίες νυχτερινής καούρας

Βαρύτητα και θέση σώματος

Όταν ξαπλώνετε, η βαρύτητα δεν βοηθά πλέον να διατηρείται το οξύ του στομάχου μέσα στο στομάχι σας, όπως όταν είστε όρθιοι. Αυτό καθιστά πιο εύκολη τη ροή του οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Είναι και ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα της καούρας συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα. Η οριζόντια θέση του σώματος επιδεινώνει το πρόβλημα, επιτρέποντας στο οξύ να παραμείνει στον οισοφάγο για μεγαλύτερες περιόδους.

Γεύμα αργά το βράδυ

Το να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει καούρα. Το να ξαπλώνετε λίγο μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει το περιεχόμενο του στομάχου, συμπεριλαμβανομένου του οξέος, να πάει προς τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (LES). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος και το χαρακτηριστικό αίσθημα καύσου της καούρας.

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι γνωστό ότι χαλαρώνουν τον LES, καθιστώντας ευκολότερο το οξύ του στομάχου να διαφύγει προς τον οισοφάγο. Αυτά περιλαμβάνουν λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, πικάντικα τρόφιμα, σοκολάτες, καφεΐνη, αλκοόλ και ανθρακούχα ποτά. Η κατανάλωση αυτών των τροφών, ειδικά λίγο πριν ξαπλώσετε, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσετε νυχτερινή καούρα.

Υπερφαγία

Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να αυξήσει την πίεση στο στομάχι, ωθώντας το οξύ προς τα πάνω, στον οισοφάγο. Είναι σημαντικό να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων, ιδιαίτερα το βράδυ, για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.

 

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από Victoria από το Pixabay

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ