Απάκι και λουκάνικο με κρητική σφραγίδα!

Σταύρος Γαβαλάς
Σταύρος Γαβαλάς

"Η μόνη επιλογή είναι το ΕΠΙΠ που σημαίνει ''εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν'' να παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής μεταποίησης η σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν η τρόφιμο"

 

Οι εκλογές τελείωσαν, τα κόμματα είναι όλα ευχαριστημένα, το καθένα για τους δικούς του λόγους, αλλά η ζωή συνεχίζεται και όπως λέει ο τοπικός ποιητής......"περνά ο καιρός και χάνεται και δε γυρίζει φως μου"

Να κάνουμε μια κίνηση ματ και να ξεκινήσουμε άμεσα την καταχώρηση, ως προϊόν ΕΠΙΠ, για το απάκι μας και το λουκάνικο μας, πριν το κάνει κάποιος πιο ''έξυπνος'' από εμάς και μετά τρεχάτε ποδαράκια μου...

"Τι είναι το ΕΠΙΠ, πρόεδρε; Και γιατί να μην τα κάνουμε ΠΟΠ είτε ΠΓΕ που είναι και πιο αναγνωρίσιμα σήματα;" Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς το παραγόμενο χοιρινό στην Κρήτη που είναι σε μεγάλη έλλειψη , δεν μας επιτρέπει να το κατoχυρώσουμε με αυτά τα σήματα, αφού θα πρέπει να παράγεται αποκλειστικά από Κρητικό κρέας, που δυστυχώς δεν υπάρχει!

Η μόνη επιλογή είναι το ΕΠΙΠ που σημαίνει ''εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν'' να παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής μεταποίησης η σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν η τρόφιμο.

Αυτό πρέπει να κάνουμε, αυτό είναι και το μόνο νόμιμο για να μην κάνουμε τη βλακεία να μιλάμε για ΠΟΠ η ΠΓΕ.. Γιατί απλά δεν έχουμε την απαιτούμενη παραγωγή σε χοιρινό κρέας και δεν χρειάζεται να μπούμε στον πειρασμό να εισάγουμε χοιρινά και να τα ''βαφτίζουμε'' κρητικά. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα ίδια τα προϊόντα...

Θα μου πείτε τώρα "πώς έχουμε επάρκεια στα τρόφιμα όταν οι εισαγωγές τροφίμων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο;" Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα που χρειάζεται πολύ χρόνο.

Ας συγκαλέσει μια συνάντηση ο Περιφερειάρχης Κρήτης με τους αρμόδιους φορείς, όπως το έχει κάνει και με άλλα κρητικά προϊόντα και να ξεκινήσει άμεσα ο φάκελος, αφού και θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να καταχωρηθεί στην ΕΕ. Αν υπάρχει μέχρι τότε βέβαια, όχι το απάκι και το λουκάνικο, αλλά η ΕΕ!

Υπάρχουν αρκετές κρητικές εταιρίες που ασχολούνται σοβαρά με την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων και θα είναι άλλο ένα "όπλο" στη φαρέτρα τους η πιστοποίηση ως ΕΠΙΠ για το απάκι αλλά και για το λουκάνικο. ανοίγοντας το δρόμο για την εξαγωγή τους.

Άλλωστε σε συζητήσεις που έχω κάνει με τον Πρόεδρο των κρεοπωλών Κ. Ντουράκη αλλά και με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής κρέατος, κ Φασουλά, μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κατοχύρωση των συγκεκριμένων προϊόντων με τη "βούλα" της ΕΕ.

Κι επειδή το απάκι μας, αλλά και το λουκάνικο χρειάζονται καλό ξύδι, καθώς αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του, εμείς σαν Ένωση Ηρακλείου μπορούμε να διασφαλίσουμε όση ποσότητα ξυδιού χρειάζεται για την παρασκευή τους.

Ξύδι φυσικό, από κρασί και μόνο από κρασί, και όχι προϊόντα χημείας, που κυκλοφορούν νόμιμα βέβαια στην αγορά αλλά  δεν έχουν καμία σχέση με το φυσικό ξύδι.

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ