Απογοήτευση... ένας ισχυρός εχθρός!

Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Απογοήτευση... ένας ισχυρός εχθρός!

"Στην ζωή μας υπάρχουν μικρές καθημερινές απογοητεύσεις και άλλες μεγαλύτερες, που η ένταση τους ποικίλει. Όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό"

Της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Τι συμβαίνει όταν δεν αποκτάμε αυτό που θέλουμε; Όταν αυτά που προσμένουμε δεν γίνονται; Όταν δεν έρχεται αυτό που περιμέναμε; Τότε νοιώθουμε αισθητά την παρουσία της απογοήτευσης να ριζώνει μέσα μας.

Στην ζωή μας υπάρχουν μικρές καθημερινές απογοητεύσεις και άλλες μεγαλύτερες,  που η ένταση τους ποικίλει. Όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δεν εκπληρώνουν την επιθυμία μας, ή δεν πραγματοποιείται με τον τρόπο που θα θέλαμε. Για τον λόγο αυτό μας καταβάλλει θλίψη, χάνουμε τη διάθεση μας, γινόμαστε νευρικοί, και εξαφανίζεται το χαμόγελο μας.

Οι απογοητεύσεις ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία, και έχουν τις ρίζες τους στην απόρριψη, την εγκατάλειψη καθώς και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μερικές φορές οι απογοητεύσεις μπορεί να μας κάνουν πιο επιεικείς με τους άλλους, ενώ άλλες πάλι μπορεί να νιώθουμε πικρία και να απομακρυνόμαστε από αυτούς. Πολλοί ακολουθούν μια πολύ διαφορετική τροχιά, προσπαθώντας να αποφύγουν την απογοήτευση μέσω των επιτευγμάτων τους. Συνήθως επενδύουν στις προσδοκίες τους για τελειότητα πράγμα που τους αποπροσανατολίζει.

Άλλοι πάλι προσπαθούν να αποφύγουν την απογοήτευση και έτσι δεν αποδίδουν το μέγιστο βαθμό των ικανοτήτων τους, από φόβο μην αποτύχουν. Ασυνείδητα βάζουν εμπόδια και τρικλοποδιές στον εαυτό τους για να αποφύγουν ρίσκα ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους από αυτήν. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, έχουν αποφασίσει να μην έχουν υψηλές προσδοκίες για να έχουν μια μέτρια ζωή χωρίς ικανοποίηση. Έτσι απογοητεύονται  όχι μόνο από  τον εαυτό τους αλλά κι από τους άλλους.

Αν δώσουμε έμφαση στην απογοήτευση  μετατρέπεται σε μια βαριά πλάκα που μας φαίνεται ασήκωτη. Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μας με αποτέλεσμα να γίνεται εμμονή  οδηγώντας μας στην κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί σκεφτόμαστε διαρκώς την κατάσταση που δεν μας ικανοποίησε, και δημιουργούμε επιπλέον στρες.

Ωστόσο είναι πολύ βοηθητικό να γνωρίζουμε ότι η απογοήτευση μπορεί να μας ενδυναμώσει ή να μας κάνει καλύτερους αν δεν την κοιτάξουμε με ένα στείρο τρόπο εκτίμησης. Μπορεί να είναι αναπόφευκτο κομμάτι στην ζωή μας, όπως όλες οι προκλήσεις όμως μας δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούμε πιο δυνατοί και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Η επούλωση της μπορεί να είναι δύσκολη όμως μας αφήνει πολύτιμα εφόδια και δώρα που μπορούν να μας αλλάξουν ριζικά και να μας δώσουν νέα πνοή και κατεύθυνση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ