Αρκαλοχώρι: Ας κάνουμε το πρόβλημα του σήμερα, μια νέα ευκαιρία για το αύριο

Γιώργος Αλεξάκης
Γιώργος Αλεξάκης

Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά το σοκ, και όλες οι ενέργειες πλέον πρέπει να συνδυάζονται και να στοχεύουν σε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις (στέγασης, σίτισης, εργασίας, βοήθειας, κλπ). Χρειάζονται:

Του Γιώργου Αλεξάκη

 

Το Αρκαλοχώρι και η ευρύτερη περιοχή επιρροής του πριν μια εβδομάδα δέχθηκε ένα σημαντικό χτύπημα – σοκ από τον κύριο σεισμό των 5.8 R και τους έντονους πολλούς μετασεισμούς. 

Εδώ και μια εβδομάδα η φυσιολογική λειτουργία της περιοχής διακόπηκε απότομα, σταματώντας όλη την οικονομική και κοινωνική ζωή στο Μονοφάτσι. Μια επίσκεψη στους έρημους δρόμους στην περιοχή και μια συζήτηση με τους κατοίκους είναι αρκετά για να κατανοήσουμε ότι οι συμπολίτες μας βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό.

  • Φοβούνται διότι οι σεισμοί συνεχίζονται έστω με χαμηλότερη ένταση αλλά με ανησυχητική συχνότητα.
  • Ξεσπιτώθηκαν βίαια χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά σε αυτά.
  • Σταμάτησαν να εργάζονται με αβεβαιότητα για την επαναλειτουργία της δουλειάς και φόβο για το μεροκάματο.
  • Στεναχωριούνται διότι δεν ξέρουν τι θα γίνει αύριο, που θα μέινουν, που θα εργαστούν, που θα κατοικήσουν.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνθέτουν ένα αρνητικό κλίμα ψυχολογίας και ενέργειας σε ατομικό, οικογενειακό και συλλογικό – κοινωνικό επίπεδο, που η Πολιτεία (κράτος) πρέπει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από την Εκκλησία, τους εθελοντικούς φορείς, εταιρίες, ανώνυμους ιδιώτες με ποικίλες προσφορές έρχεται να αμβλύνει τον ανθρώπινο πόνο.

Όμως η κύρια ευθύνη αντιμετώπισης ανήκει στο Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που οφείλουν να δράσουν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τα κρατικά γρανάζια (μετά το αρχικό σοκ) άρχισαν να λειτουργούν κάτω από την πίεση των αναγκών.

Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά το σοκ, και όλες οι ενέργειες πλέον πρέπει να συνδυάζονται και να στοχεύουν σε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις (στέγασης, σίτισης, εργασίας, βοήθειας, κλπ). Χρειάζονται: 

  1. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις απλοποίησης των απαιτούμενων διαδικασιών.
  2. Άμεση αποκέντρωση αποφάσεων από το κέντρο στην περιφέρεια.
  3. Άμεση χρηματοδότηση ιδιωτών και αυτοδιοίκησης
  4. Άμεσος σχεδιασμός για την Πολεοδομική Ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου και των 30 περιμετρικών οικισμών – χωριών.
  5. Αξιοποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την περιοχή (που συμπωματικά και επιτέλους προκηρύχθηκε πριν λίγες ημέρες) που θα είναι χρήσιμο αλλά δεν επαρκεί.
  6. Κίνητρα οικονομικά και πολεοδομικά για να μη φύγουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου από τον τόπο τους.
  7. Άμεσες ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών για τους σεισμούς και την τεχνική αντιμετώπιση των καταστροφών (πότε επισκευάζεται ένα κτίσμα και πότε επιβάλλεται η κατεδάφιση του) από κλιμάκια εθελοντών μηχανικών (που μπορεί να οργανώσει το ΤΕΕ ΤΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Μινώα Πεδιάδος).
  8. Άμεσες ενέργειες ψυχολογικής υποστήριξης των στεναχωρημένων κατοίκων από ειδικούς (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κλπ) σε συντονισμό του Δήμου.
  9. Άμεσες ενέργειες ενημέρωσης για τις διατιθέμενες οικονομικές αποζημιώσεις (πλατφόρμα arogi.gr) από εθελοντές λογιστές και οικονομολόγους σε συνεργασία με το Δήμο.
  10. Διάλογος με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς για το σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής μετά το σεισμό, ώστε ΟΛΟΙ να συμβάλλουν, να συμμετέχουν, να κατανοήσουν και να δημιουργήσουν το ΝΕΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ.

Ας κάνουμε το πρόβλημα του σήμερα, μια νέα ευκαιρία για το αύριο.

 

  

* Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Αλεξάκης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με καταγωγή από το Αρκαλοχώρι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ