Covid - περιβάλλον - ανισότητες - τέχνη την Ημέρα της Ευρώπης

Γιώργος Αλεξάκης
Γιώργος Αλεξάκης

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και στην οικονομία, ωστόσο έχει σχετικά θετική επίδραση στο περιβάλλον

του Γιώργου Αλεξάκη*

 

Σε ομιλία του στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών

Η πρόταση του Ρ. Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. 

 

COVID-19

Όμως σήμερα, αυτή τη χρονιά είμαστε μάρτυρες ενός διαφορετικού είδους «πολέμου». Στον πόλεμο ενάντια στον κορωνοϊό. Την σημερινή ημέρα τα όργανα της ΕΕ θέλουν να τιμήσουν μέσα από διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες όλους τους Ευρωπαίους που με πνεύμα αλληλεγγύης βοηθούν την Ένωσή να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού. 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και στην οικονομία, ωστόσο έχει σχετικά θετική επίδραση στο περιβάλλον. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο και βελτιώθηκε η ποιότητα του αέρα εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των εργοστασίων και του μικρού αριθμού των αεροπλάνων που πετούν. Από την άλλη η πανδημία έχει διευρύνει την παραγωγή και χρήση πλαστικών προϊόντων (π.χ. χειρουργικές μάσκες, πλαστικά γάντια, προστατευτικός εξοπλισμός κ.ά). Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που θέτει η πανδημία δεν θα εμποδίσουν την βασική στρατηγική της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal). 

 

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε σημαντικές ανισότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και αλλά και μεταξύ των διαφόρων ομάδων πληθυσμού στις χώρες αυτές. Για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας η ΕΕ ήδη προωθεί πολιτικές και συνδράμει τις εθνικές αρχές ώστε να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων. 

ΤΕΧΝΗ

Τέλος, η πανδημία του κορωνοϊού επανάφερε την αξία της τέχνης στην ζωή των ανθρώπων. Ο κορωνοϊός, η τεχνολογία και η εφευρετικότητα των ανθρώπων των φορέων του πολιτισμού παγκοσμίως κατέστησαν την τέχνη «εργαλείο» κοινωνικοποίησης και υπενθύμισης των οδηγιών προφύλαξης. Η τέχνη έγινε προσιτή σε μεγάλο μερίδιο πληθυσμού. Μέσα από την τέχνη οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά μεταξύ τους αλλά και γνώρισαν διάσημα έργα με έναν διαφορετικό, σύγχρονο και διασκεδαστικό τρόπο. Για παράδειγμα ο διαδικτυακός ανταγωνισμός των μουσείων ανά τον κόσμο, ή πρόκληση-πρόσκληση του μουσείου Getty στο Los Angeles για αναπαράσταση διάσημων έργων με αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι ή η διαδικτυακή συναυλία του Andrea Bocelli. Η τέχνη επέδειξε την αξία της σε αυτή τη νέα μορφή κρίσης. Μία πρόταση για το μέλλον θα ήταν η ΕΕ να εκμεταλλευτεί την τέχνη μέσω της τεχνολογίας και να προωθήσει παρόμοιες δράσεις που θα αναδείξουν την τέχνη και θα την καταστήσουν πιο προσιτή σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

 

* Ο Γιώργος Αλεξάκης είναι Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα

Πηγές: 

https://global-response.europa.eu/index_el

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_el

https://ec.europa.eu/health/social_determinants/migrants_el

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ