Η ανάκτηση της ελευθερίας μας : Πολιτική πρόκληση;

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Η ανάκτηση της ελευθερίας μας : Πολιτική πρόκληση;

Του Δημήτρη Μιμή 

Στόχος του κράτους είναι η παροχή εγγύησης  στους πολίτες του για ελευθερία και ασφάλεια. Σε περιόδους αναταραχής, πολιτικής ή υγείας όπως σήμερα, είναι απαραίτητος ο προβληματισμός σχετικά με το ρόλο του. Στο θέμα υγείας που μας έχει προκύψει εδώ και μερικούς μήνες, το κράτος οφείλει να παραχωρήσει εξουσία στους ειδικούς επιστήμονες, ως γνώστες του θέματος.  Ο ρόλος των πολιτών είναι επίσης ιδιαίτερα ουσιαστικός.   

            Κανένα μέτρο ή σχέδιο, όσο φιλόδοξο και αν είναι δεν θα ανακόψει τον κορωνοϊό εάν εμείς οι πολίτες δεν πιστέψουμε σ΄ αυτό και δεν το εφαρμόσουμε. Πρέπει να έχουμε  εμπιστοσύνη στους επιστήμονες μας και να  μη δείχνουμε  δυσπιστία στα λεγόμενα τους. Διαφορετικά όλα θα είναι απρόβλεπτα ως προς αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ξαφνικά, η κρίση υγείας έβαλε στο προσκήνιο τους διακριτικούς επιστήμονες που έγιναν η αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση της πανδημίας.  Με την κρίση υγείας οι επιστήμονες απέκτησαν μια δύναμη που δεν την είχαν πριν. Οι πολιτικοί από την άλλη πλευρά, λειτουργούν με μια διαφορετική χρονικότητα. Μεταξύ των επιστημόνων και των πολιτικών ποιος όμως αποφασίζει;  Μέχρι σήμερα, μπροστά στον κίνδυνο, φαίνεται ότι αποφασίζουν οι επιστήμονες. Αυτό θα ήταν μια επιτυχία της κοινωνίας μας, όχι μόνο στις κρίσεις  υγείας, να αξιοποιούμε την επιστήμη υπό το βλέμμα των πολιτών.

Σήμερα βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Τα βήματα μας είναι ακόμα ασταθή και αβέβαια. Ότι μέτρα και αν πάρουμε τώρα, αύριο μπορεί να αλλάξουν. Το ότι σήμερα φεύγουμε από την καραντίνα, έστω και με κάποιους περιορισμούς, δεν είναι μονάχα μια πρόκληση για την υγεία μας, είναι επίσης και μια πολιτική πρόκληση. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα  ανάλογα με τα αποτελέσματα τους θα καθορίσουν το μέλλον της κοινωνίας μας όπως  και το μέλλον των πολιτικών. Μια επιτυχία της κοινωνίας μας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού  δεν θα σημαίνει την επιτυχία της πολιτικής. Θα είναι καθαρά επιτυχία των πολιτών που έδειξαν πειθαρχεία στις εντολές των επιστημόνων. Τα πολιτικά κόμματα δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την κρίση αυτή και να εφαρμόσουν τις μικροπολιτικές τους διότι θα φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου.  

Όμως πέρα από τα θέματα υγείας και της πολιτικής υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως τα κοινωνικά ζητήματα. Με τις πρώτες μέρες απόκτησης της ελευθερίας μας αρκετοί θα πλουτίσουν όπως οι κομμωτές, οι ψυχολόγοι και οι δικηγόροι που ειδικεύονται   στα διαζύγια κ.α. Θα ζήσουμε ακόμα τις πρώτες μέρες μια περίοδο συλλογικής ευφορίας δηλαδή ένα είδος τρέλας προς κατανάλωση. Ακόμα στις περιπτώσεις αυτές εκδηλώνεται μια επιθυμία εύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Έτσι πολλοί θα κατηγορήσουν άλλους ή άλλες περιοχές ότι δεν εφαρμόζουν τους κανόνες του περιορισμού της δεύτερης φάσης που τώρα διανύουμε.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρώ μια βιασύνη ορισμένων κρατών, που μέσα σ΄ αυτά είμαστε και εμείς, να επισπεύσουν την ελευθερία των πολιτών και να τερματίσουν τους περιορισμούς που μας έθεσαν λόγω κορωνοϊού. Το σκεπτικό τους είναι ότι η συνέχιση της καραντίνας θα είναι καταστροφική για την οικονομία και ότι υπάρχει κίνδυνος  κατάρρευσης των κοινωνιών. Δεν αντιλέγω, αλλά νομίζω ότι το κυρίαρχο θέμα  των ημερών είναι η υγεία μας.

Ας προσαρμοστούμε, λοιπόν, με τα μέτρα της δεύτερης φάσης και ας πειθαρχήσουμε στις εντολές γνωρίζοντας ότι μας παρακολουθούν. Όλα γίνονται για το καλό μας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ