Δημοσιογράφος…είσαι και φαίνεσαι!

Ειρήνη Τσάκα
Ειρήνη Τσάκα
Δημοσιογράφος…είσαι και φαίνεσαι!

Οι «ανώνυμοι» δημοσιογράφοι υπάρχουν στιγμές που «ντρεπόμαστε» ή φοβόμαστε να αναφέρουμε την επαγγελματική ιδιότητά μας.


της Ειρήνης Τσάκα

Υπάρχει ένα «επεισόδιο» του Λούκυ Λουκ (ναι εξακολουθώ να διαβάζω και τέτοια), με τίτλο «Daily Star» όπου συμπρωταγωνιστεί ο Οράτιος Π. Γκρήλυ, ένας «πρωτοπόρος της δημοσιογραφίας στην άγρια Δύση», σύμφωνα με τη φαντασία των σεναριογράφων του δημοφιλούς κόμικ.

Το συγκεκριμένο αντίτυπο της συλλογής μου, μπορείς πλέον να το χαρακτηρίσεις «φύλλο και φτερό» καθώς είναι από τα αγαπημένα μου!
Βλέπετε, ο  Οράτιος γεννήθηκε για να δημοσιογραφεί και παρά τις απογοητεύσεις, τα εκούσια «μπάνια» του ίδιου και της τυπογραφικής μηχανής του στα παγωμένα ποτάμια, τα σαμποτάζ και τα μποϊκοτάζ στην εφημερίδα του, παρά τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την ακραία βία, το ρεπορτάζ του είναι πάντα έγκαιρο και έγκυρο!

Θα μου πείτε στο σημείο αυτό ότι το μυαλό ενός σεναριογράφου μπορεί άνετα να βγάλει πολλούς τέτοιους δημοσιογράφους. Το θέμα είναι τι γίνεται στην…πραγματική ζωή και δη στην ελληνική πραγματικότητα!
Εδώ είναι που έχω την υποψία ότι αυτή η πραγματικότητα μπλέκεται με την φαντασία και δημιουργεί τεράστιες παρεξηγήσεις.

Θα ήταν μάταιο να καθίσουμε να συζητήσουμε τον ορισμό του δημοσιογράφου, πολύ δε περισσότερο να μπούμε στο πεδίο «καλός δημοσιογράφος» (αν και κάποιοι έχουν έτοιμη την καυστική απάντηση στο τελευταίο…).

Να πούμε απλά ότι κατά τα κοινώς αποδεκτά : «Η δημοσιογραφία εμπεριέχει την υποκειμενική άποψη αυτού που την ασκεί, από τον τρόπο διαμόρφωσης ή παρουσίασης των συγκεντρωμένων πληροφοριών, μέχρι τον άμεσο σχολιασμό τους.
Όποιος ασκεί τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα υπόκειται στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ένωσης συντακτών στην οποία ανήκει».

Και ας περάσουμε στο θέμα μας: δημοσιογράφος δεν είναι μόνο ο γνωστός, ο προβεβλημένος, ο ακριβοπληρωμένος, ο «εξυπηρετών συμφέροντα», ο «πουλημένος», ο «αλήτης-ρουφιάνος»!

Υπάρχουμε (ναι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα) εκεί έξω χιλιάδες εργαζόμενοι – και πολλοί περισσότεροι άνεργοι πλέον – που η μοίρα, η τύχη, το μεράκι, το στραβό μας το κεφάλι, το «timing» αν θέλετε, μας «έριξε» σε αυτό το…λειτούργημα.
Μεταξύ αυτών των πολλών θα υπάρχουν και σκάρτοι (είναι η ανθρώπινη φύση βλέπεται…)
Αλλά επιστρέψτε μου να έχω την άποψη ότι δεν είναι αυτοί η πλειονότητα!  

Παλεύουμε καθημερινά για να είμαστε εντάξει απέναντι στον εαυτό μας πρωτίστως και βεβαίως στο κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε . Στα όσα ορίζουν η λογική και η ηθική!

Δουλέψαμε και δουλεύουμε χρόνια τώρα, ατέλειωτες ώρες, μερόνυχτα ολόκληρα, γιορτές και αργίες, κάποιοι βρεθήκαμε στους πιο περίεργους χώρους, αντικρίσαμε κάποιοι άλλοι τις πλέον φρικιαστικές εικόνες,  πολλές φορές κλάψαμε, βιώσαμε συναισθήματα που ούτε να τα θυμόμαστε δεν θέλουμε, ζήσαμε όμως και ανεπανάληπτες στιγμές χαράς, στο «κυνήγι» της είδησης!
Κάναμε και λάθη, σίγουρα, για τα οποία περισσότερο «πληρώσαμε» ή και πληρώσαμε εμείς.  

Δεν διεκδικούμε βραβεία, τους περισσότερους δεν μας ξέρετε κι ούτε πρόκειται να μας γνωρίσετε ποτέ! Η αναγνωρισιμότητά μας περιορίζεται σε ένα στενό κύκλο συγγενών, φίλων και συνεργατών, κάποιων δεκάδων αναγνωστών, άντε και άλλων τόσων ακροατών ή τηλεθεατών.

Οι αμοιβές μας (για όσους είμαστε τυχεροί και τις έχουμε αυτές) απέχουν παρασάγγας από τα επίπεδα της…άνετης διαβίωσης (και όχι μόνο τώρα που έχουμε κρίση).

Οι περισσότεροι από εμάς δηλώνουμε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα την…κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια από το χώρο, μόλις βρούμε κάτι (οτιδήποτε) άλλο. Ελάχιστοι το πραγματοποιούν αυτό το…πηδηματάκι!

Εμείς οι «ανώνυμοι» δημοσιογράφοι υπάρχουν στιγμές που «ντρεπόμαστε» ή φοβόμαστε να αναφέρουμε την επαγγελματική ιδιότητά μας.
Γιατί το πράγμα κάπου…στράβωσε. Γιατί είμαστε (και με δική μας ευθύνη βεβαίως) αναγκασμένοι να συν-πορευόμαστε ως επαγγελματίες με τους …άλλους!

Οι οποίοι δυστυχώς κάνουν περισσότερο θόρυβο και ακούγονται! Ενίοτε γίνονται και…πρώτο θέμα στις ειδήσεις!

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις μπορεί και να μην είναι συμπτωματική!        Συγχωρέστε μου το προσωπικό ύφος και αν δεν σας έπεισα, δεν πειράζει…
      Εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε λίγο…σκληρόπετσοι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ