"Do it yourself " ή πώς η κρίση αποκαλύπτει τα… κρυμμένα ταλέντα μας!

Ειρήνη Τσάκα
Ειρήνη Τσάκα
 "Do it yourself " ή πώς η κρίση αποκαλύπτει τα… κρυμμένα ταλέντα μας!

Άλλοι από την ανάγκη να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδά της καθημερινότητας ή να αυξήσουν τα έσοδά τους, άλλοι γιατί ανακάλυψαν ότι διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από αυτόν που διαχειρίζονταν μέχρι τώρα, άρχισαν να… εξερευνούν τις δυνατότητές των χεριών και της φαντασίας τους.Της Ειρήνης Τσάκα

Εν αρχή ήταν το πλέξιμο!

Στο ξεκίνημα ακόμα  των μνημονίων,  στην αρχή της λαίλαπας που φαινόταν να έρχεται για εργαζόμενους, νοικοκυριά, αγορά κ.λ.π, όλο και συχνότερα βρισκόμουν στο μέσο συζητήσεων περί της «ψυχολογικής βοήθειας» που μπορεί να προσφέρει το πλέξιμο…

Άνεργες ή ημιαπασχολούμενες φίλες και γνωστές μου τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία πόσο «αγχολυτικό» είναι να δημιουργείς με τις βελόνες και τα νήματα, «άσε που γλιτώνεις κι ένα κάρο λεφτά»…

Ακολούθησαν τα χειροποίητα κοσμήματα, τα σαπούνια, οι αλοιφές, τα σπιτικά γλυκά, το ντεκουπάζ (decoupage), η ενασχόληση με την κηπουρική…

Όλα σε μια προσπάθεια να απασχολείς τα χέρια και να… καθησυχάζεις τον ανταριασμένο νου!

Μπορεί μέχρι τώρα να μην έχω ενδώσει στις «σειρήνες» της ενασχόλησης με την χειροτεχνία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εκπλήσσομαι συνεχώς από τα αποτελέσματα των προσπαθειών των άλλων.

Κι όσο βαθύτερα μπαίνουμε στην κρίση -  αναμένοντας την ανάπτυξη - τόσο αναδύονται γύρω μου περισσότερα κρυμμένα ταλέντα.

Σε σημείο που να εκφράζω συχνά την απορία μου γιατί δεν το κάνουν… επάγγελμα, αν και κάτι τέτοιο συνεπάγεται α) συνεταιρισμό με το κράτος (σε επίπεδο φορολόγησης και εισφορών) και β) αναζήτηση πελατών (που σπανίζουν σήμερα).

Ας μείνουμε όμως στα ταλέντα που μπορεί να κρύβει ο καθένας μέσα του.

Για παράδειγμα μια κοινωνιολόγος  μπορεί κάλλιστα να μας παρουσιάσει εκπληκτικές …γλυκές δημιουργίες ή μια δημοσιογράφος ρομαντικές και πρωτότυπες μπομπονιέρες .

Άλλη φίλη, επίσης δημοσιογράφος,, αποφάσισε πριν λίγο καιρό  να στολίσει την παρέα με δικά της «μπιχλιμπίδια», ενώ  ένας των οικονομικών επιστημών μπορεί να κατασκευάσει μικροέπιπλα από …οτιδήποτε έχει κάποιο όγκο ! 

Άλλοι από την ανάγκη να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδά της καθημερινότητας ή να αυξήσουν τα έσοδά τους, άλλοι γιατί ανακάλυψαν ότι διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από αυτόν που διαχειρίζονταν μέχρι τώρα,  άρχισαν να… εξερευνούν τις δυνατότητές των χεριών και της φαντασίας τους.
Αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα έσπευδαν να το προμηθευτούν από το κοντινότερο, το φθηνότερο ή το καλύτερο στο είδος του κατάστημα, προσπαθούν τώρα να το φτιάξουν μόνοι τους!
Και δεν είναι λίγες οι φορές που το αποτέλεσμα είναι υψηλότερο των προσδοκιών. Και το επαναλαμβάνουν, για να προσφέρουν και σε άλλους! 

Είναι ο πιο απλός τρόπος να ανταπεξέλθεις οικονομικά σε καιρούς χαλεπούς;
Είναι η χαρά της δημιουργίας;
Είναι η ανάγκη αντίστασης – και πνευματικής - στο πέπλο της αβεβαιότητας που έχει απλωθεί πάνω από την κοινωνία;

Όπου και να οφείλεται η «μόδα» του «φτιάξ’το μόνος» ομολογώ ότι εμένα τουλάχιστον μου αρέσει… Κι ας μην πιάνουν και τόσο τα δικά μου χέρια!   

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ