Ευχή για επανεκκίνηση της Οικονομίας με μια Αειφόρο Ανάπτυξη

Μαρία Πιτσικάκη
Μαρία Πιτσικάκη

Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα. Άλλαξε την παγκόσμια τάξη.

Της Μαρίας Πιτσικάκη*


Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στην Ελλάδα είναι η Μικρομεσαία, Μικρή και Οικογενειακή επιχείρηση που όμως, οι μήνες της οικονομικής στασιμότητας λόγω Πανδημίας έχει καταστρέψει. Χιλιάδες οι οικογένειες που βρέθηκαν πολύ γρήγορα να μην έχουν τα προς το ζην.

 Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερα εργαλεία για να διασωθούν. Το πρόβλημα είναι στις μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί απώλειες τζίρου πάνω από 60% και τα λουκέτα για το 2021 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 20.000, σε καταστήματα όλων των κλάδων, αν δεν υπάρξουν σημαντικά κίνητρα, σύμφωνα με τους παράγοντες του εμπορίου.

Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα. Άλλαξε την παγκόσμια τάξη.

Στη 51η συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, προέκυψε ομόφωνα η δέσμευση «επανάστασης» να μετατραπεί η παγκόσμια οικονομία προς «ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον» σημειώνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει πολύ».

Επίσης, η WEF επισημαίνει ότι η πανδημία «έδειξε σε κοινή θέα τη μη βιωσιμότητα του συστήματος μας», το οποίο στερείται «κοινωνικής συνοχής».

Στην  κοινωνική αυτή συνοχή η Ευρώπη έδειξε ότι έχει πρόβλημα, όπως επίσης πρόβλημα έχει και η Αμερική. Από την άλλη, η Κίνα και 14 χώρες κατέληξαν πρόσφατα σε μια συμφωνία, ύστερα από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων, να σχηματίσουν το μεγαλύτερο μπλοκ ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, που περιλαμβάνει χαμηλότερους δασμούς στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών τους, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας, ελπίζοντας έτσι, ότι θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας τους από την πανδημία.

Η συμφωνία σφραγίστηκε μεταξύ 10 εθνών της ASEAN(ένωση χωρών νοτιοανατολική Ασίας) της Κίνας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Νότιας Κορέας και σύμφωνα με το Βιετνάμ, θα αντιπροσωπεύει στο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού το 30% της παγκόσμιας οικονομίας και θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια καταναλωτές.

Οι αλλαγές γρήγορες. Δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την «επανάσταση» που συμβαίνει.

Οι καραντίνες και οι συνέπειες τους έδωσαν μια πρόγευση του τι έρχεται. Μια μόνιμη κατάσταση φόβου σε όλους τους τομείς, μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, αυστηρός έλεγχος συμπεριφοράς, κοινωνική απομόνωση, εξάρτηση των πολιτών από τα κράτη.

Το κόστος μεγάλο.

Η παγκόσμια τάξη αλλάζει.

Ευχή για επανεκκίνηση της οικονομίας με μια αειφόρο ανάπτυξη.




*Η Μαρία Πιτσικάκη είναι Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης

Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης    

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ