Το φως και η χαρά της Ανάστασης

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

O κορωνοϊός ήρθε και ενίσχυσε τους υπαρξιακούς μας φόβους.

Του Δημήτρη Μιμή
 

Όλες οι θρησκείες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, του Χριστιανισμού, έχουν υποστεί μεγάλη αναταραχή λόγω της πανδημίας. Αυτό κυρίως φαίνεται στα τελετουργικά της εκκλησίας όπως για παράδειγμα η στέρηση της θείας λειτουργίας κ.α. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο covid-19  έχει εκπλήξει και  αποσυντονίσει  όλο τον πλανήτη. Οι θρησκείες δεν έχουν ξεφύγει απ΄ αυτήν την αναταραχή και ο Χριστιανισμός  έχει πληρώσει βαρύ τίμημα με το κλείσιμο των εκκλησιών, τη μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων στη θεία κοινωνία κ. α. Όλες αυτές οι αλλαγές, απ΄ ότι καταλαβαίνετε, περιλαμβάνουν παραδοσιακές πρακτικές που προϋπάρχουν εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, και έχουν προκαλέσει σημαντικής συζητήσεις και έχουν επηρεάσει ουσιαστικά τα σημεία της πίστης μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τα πιστεύω του, απεναντίας τον ενδυναμώνει και στο τέλος θα βγει  νικητής.     

O κορωνοϊός ήρθε και ενίσχυσε τους υπαρξιακούς μας φόβους. Ο περιορισμός στα σπίτια μας, που μας έχει επιβληθεί για λόγους τους οποίους  όλοι  καταλαβαίνουμε, ενίσχυσε τη ζήτηση για πνευματικές υπηρεσίες. Στο πνεύμα των πατέρων της εκκλησίας ο θάνατος του Χριστού σημαίνει το θάνατο του θανάτου και την αντίσταση και νίκη της ζωής. Το Πάσχα μας θυμίζει ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Μετά τη νύκτα έρχεται η μέρα. Όπως ο Χριστός εμφανίστηκε στους μαθητές του, μετά τη σταύρωση του, έτσι και εμείς θα πρέπει να πιστέψουμε ότι μετά το πέρασμα του κορωνοϊού  θα  αναζωογονηθούμε και θα προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και όλα θα πάνε καλά.

Η κατάσταση σήμερα λόγω κορωνοϊού είναι  από υγειονομικής, πολιτικής και ψυχολογικής πλευράς  τόσο  επικίνδυνη για τον άνθρωπο που μας αναγκάζει να  προσπαθήσουμε, να κατανοήσουμε και να τακτοποιήσουμε το θέμα. Αυτό θα το πετύχουμε με την περισυλλογή και ακολουθώντας τα μηνύματα που μας προσφέρει  το Πάσχα.  Έχουμε να πάρουμε πολλά διδάγματα  απ΄ αυτή την κρίση υγείας . Ας συνδέσουμε αυτά τα διδάγματα  και ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη συναισθηματική και πνευματική μας σταθερότητα σε καθημερινή βάση.  Τώρα που φαίνονται όλα να καταρρέουν ας διατηρήσουμε τις πνευματικές προσδοκίες που μας δίνει το Πάσχα και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα ξαναβρούμε το δρόμο μας. 

Τις μέρες αυτές, ας σκεφτούμε ότι η Ανάσταση του Κυρίου είναι ένα φως, μια πηγή χαράς. Τώρα που όλα είναι σκεπασμένα με την πανδημία και με την ευκαιρία της Ανάστασης του Κυρίου μας δίνεται η ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε στον ιό με  το φως και τη χαρά της Ανάστασης και είμαι σίγουρος ότι θα η ζωή θα νικήσει το θάνατο.                    

 

     


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ