Φτάνει πια, όχι άλλες...

Μαρία Μαστοράκη
Μαρία Μαστοράκη
Φτάνει πια, όχι άλλες...

Ας μην αφήσουμε σαν κοινωνία να μεγαλώσουν και άλλα τέτοια ΄΄Τέρατα΄΄.

Της Μαρίας Μαστοράκη

Η Καρολάιν , η Γαρυφαλλιά, η Ελένη και πόσες άλλες γυναίκες, οι οποίες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους-συντρόφους τους. Από τους υποτιθέμενους ψυχικά πάσχοντες ή μήπως καλύτερα από ΄΄τέρατα΄΄ που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, έχοντας παγιωμένες στο σαθρό νου τους, τις αντιλήψεις και αξίες ενός αρρωστημένου πατριαρχικού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο ισοπεδώνει με κάθε τρόπο τη Γυναικεία Ύπαρξη.

Αυτοί που οδηγούνται σε αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα δεν ξυπνούν απλώς μια μέρα και ξεχνώντας να πάρουν τα φάρμακά τους, καταλήγουν να σκοτώσουν την αγαπημένη τους , θολωμένοι από την αφόρητη ζήλεια τους. Όχι! Είναι αυτοί που από μικρή κιόλα ηλικία θρέφουν σιγά σιγά αυτό το ΄΄Τέρας΄΄ , βλέποντας τον πατέρα τους να χτυπάει ανελέητα τη μητέρα τους, ακούγοντάς τον να βρίζει λέγοντας ότι η γυναίκα υπάρχει για να πλένει πιάτα, να μαγειρεύει, να μπαλώνει κάλτσες και να αναθρέφει παιδιά. Αυτό το ΄΄Τέρας΄΄ γαλουχίζεται και αναπτύσσεται και από τις αξίες και ιδέες του θείου, της ξαδέρφης, του φίλου , της φίλης , της γειτόνισσας, που δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσεις να λένε: «Σούζα την έχεις τη γυναίκα σου, μπράβο! Καλά την αφήνεις να βγαίνει τέτοια ώρα έξω με τις φίλες της; Πώς της επιτρέπεις να φοράει αυτά τα ρούχα; Σε ικανοποιεί μωρέ ή τζάμπα την παντρεύτηκες;»

Ας μην αφήσουμε σαν κοινωνία να μεγαλώσουν και άλλα τέτοια ΄΄Τέρατα΄΄. Φτάνει! Ο βούρκος έχει πάτο και τον έχουμε ήδη αγγιξει. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τα πιο υγιή πρότυπα , τα οποία κατά κύριο λόγο θα προτάσσουν το σεβασμό στον Ανθρώπο , στα ζώα, στη φύση ολάκερη! Ας μεγαλώσουμε παιδιά που ναι, θα βλέπουν στο σπίτι τον μπαμπά να πλένει πιάτα, να μαγειρεύει και να σκουπίζει, τη μαμά να βγαίνει αρκετές φορές έξω με τις φίλες της και να το απολαμβάνει, τη μαμά και τον μπαμπά να θαυμάζει ο ένας τον άλλον απεριόριστα, απολαμβάνοντας μαζί μια βαθιά συντροφικότητα.

Και όπως είπε πολύ εύστοχα με μια ανάρτηση γροθιά στο στομάχι, ο ηθοποιός Ζήσης Ρούμπος, « καμία συμφιλίωση με το το τέρας. Να το σκοτώσετε, το μόνο που αξίζει θάνατο. Είναι το τέρας δυνατό, μα εμένα με κάνει η γυναίκα μου δυνατότερο ».

 

*Η Μαρία Μαστοράκη είναι Εκπαιδευτικός γενικής και ειδικής Αγωγής              


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ