Γιατί η ηλεκτρονική κάλπη είναι απαραίτητη και στις εκλογές των εκπαιδευτικών

Γιατί η ηλεκτρονική κάλπη είναι απαραίτητη και στις εκλογές των εκπαιδευτικών
Μαρία Μελεσσανάκη
Μαρία Μελεσσανάκη

Με προαιρετική ψηφοφορία και απογευματινή ώρα, το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει για να μην αναγκαστούν να απέχουν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί από την εκλογική διαδικασία θα ήταν να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά.

Της Μαρίας Μελεσσανάκη*

 

Η προετοιμασία για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών που λόγω covid δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε εξέλιξη και όπως ανακοινώθηκε σήμερα  (μη βιάζεστε παιδιά έχουμε χρόνο!) για τις εκλογές που θα  γίνουν 25 Μαΐου η κατάθεση των ψηφοδελτίων θα γίνει 8 μέρες νωρίτερα δηλαδή 17 Μαΐου .

Όχι όχι και για τους 3 Συλλόγους εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ηρακλείου. Ο Σύλλογος Α/θμιας Εκπαίδευσης  «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» και ο Σύλλογος «Φαιστός» διεξάγουν εκλογές στις 25/5/2022 ενώ ο Σύλλογος  Α/θμιας Εκπαίδευσης «Νίκος Καζαντζάκης» 18/5/2022.  Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο. 

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στις εκλογές,  φέτος για πρώτη φορά καλούμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί να ψηφίσουμε για τους  εκπροσώπους μας στους Συλλόγους  απογευματινή ώρα. Αυτό γίνεται κατά κόρον σε όλο τον Δημόσιο τομέα. Σύμφωνοι ως εδώ!

Τα Σχολεία όμως δεν είναι όπως όλες οι άλλες υπηρεσίες που έχουν μόνο μια έδρα κι εκεί καλούνται οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν. Τα σχολεία είναι παντού, ακόμη και στις πιο  απομακρυσμένες περιοχές. Ίσως κάποιοι (ελάχιστοι) να έχουν την τύχη να διαμένουν κοντά  στην σχολική μονάδα ή έστω στο Δήμο της Σχολική μονάδας… Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως των εκπαιδευτικών μετακινείται  χιλιόμετρα μακριά καθημερινά,  για να φτάσει στο σχολείο. Με δικό τους αυτοκίνητο, πληρώνοντας εννοείται την βενζίνη και με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους αφού το οδικό δίκτυο της Κρήτης αντικειμενικά μιλώντας δεν είναι και το καλύτερο.

Σύμφωνα  με την παρ. 1 του άρ. 13 του ν. 1264/1982, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 87 του ν. 4808/2021 προβλέπεται ότι: «Η ψηφοφορία γίνεται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με διασφάλιση της μυστικότητας των ψήφων. Σχετικό λογισμικό διατίθεται χωρίς αντάλλαγμα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επιλέξει την αξιοποίηση άλλου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Το υπό παράταση Δ.Σ. του συλλόγου, ενώ γνωρίζει τις παραπάνω εφαρμοστικές οδηγίες της νομοθεσίας, επιβαρύνει επιπλέον τους εκπαιδευτικούς με έξοδα μετακίνησης για να φτάσουν στις κάλπες που έχουν στηθεί ανά Δήμο. Τους αναγκάζει να απέχουν από τις οικογενειακές και λοιπές επαγγελματικές υποχρεώσεις (μικρά παιδιά, σεμινάρια, προετοιμασία για την επόμενη μέρα).

Ο covid-19 αν και όλοι παριστάνουμε πως έφυγε, είναι ακόμη εδώ. Νοσούν πολλοί συνάδελφοι και παιδιά. Με το να μην επιτρέπεται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, αποκλείονται με ελαφρά την καρδία και  όλοι οι νοσούντες εκπαιδευτικοί. 

Με προαιρετική ψηφοφορία και απογευματινή ώρα, το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει για να μην αναγκαστούν να απέχουν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί από την εκλογική διαδικασία θα ήταν να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά.

Απειλές του τύπου όποιος καταγγείλει την εν λόγω εκλογική διαδικασία είναι «κατάπτυστος» και το «μαύρο πρόβατο» του κλάδου που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης των επικεφαλής των συνδυασμών των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια,  δεν επιβεβαιώνονται….   

Τελικά η λέξη ηλεκτρονική ψηφοφορία πάει να εξελιχτεί σε λέξη ταμπού. Κάτι όπως την «κακιά» αξιολόγηση. Α! ναι και τις εξετάσεις «PISA».

Νόμιζα πως συνδικαλιστής είναι ο συνάδελφος που πάνω από όλα σκέφτεται ξεκάθαρα το καλό του Συναδέλφου του. Ενδιαφέρεται και προσπαθεί να ανεβάσει τον κλάδο του ψηλά. Να διαφυλάξει το εργασιακό του κύρος. Οι συνάδελφοι του να νιώθουν περήφανοι για την ύπαρξη του…  Αλλά μάλλον και αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο…

 

*Διευθύντρια στο 8/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Πύργου Αστερουσίων Ηρακλείου Κρήτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ