Η απομόνωση που ωριμάζει!

Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Η απομόνωση που ωριμάζει!

Της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Πόσες φορές κατά την διάρκεια της ημέρας έχετε την πολυτέλεια να μείνετε μόνοι τον εαυτό σας; Πόσες φορές έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στα άδυτα της ψυχής μας και να ανοίξουμε τα σεντούκια της;

Η καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής δεν μας αφήνουν να έρθουμε κοντά με την συνειδητότητα και την εσωτερικότητα μας.  Η εσωτερική αναζήτηση είναι προσωπικό ζήτημα του κάθε ανθρώπου και καθορίζεται από παράγοντες που αφορούν τον ίδιο. Η στιγμή της ωρίμανσης έρχεται συνήθως από κάποιο γεγονός το οποίο συνήθως μας φέρνει μπροστά στο καθρέφτισμα με τον εσωτερικό μας εαυτό. Κι εδώ που τα λέμε το καθρέφτισμα αυτό είναι επίπονο αφού βλέπουμε την συναισθηματική μας ανημπόρια, την ανεπάρκεια αλλά και τον απολογισμό των γεγονότων της ζωής μας.

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την διαδικασία αυτή με την ταχτοποίηση ή τον καθαρισμό ενός δωματίου θα λέγαμε ότι είναι η αποκάλυψη όλων αυτών των μερών που αμελήσαμε να καθαρίσουμε συνειδητά ή ασυνείδητα. Μπορεί κανείς άλλος να μην έχει την δυνατότητα να καταλάβει τα σημεία αυτά, αρκεί που τα γνωρίζουμε μόνο  εμείς.

Τι είναι όμως εκείνο που ωθεί τον άνθρωπο σε αυτό το μονοπάτι της εσωτερικής αναζήτησης και με ποιον τρόπο γίνεται αυτό;

Συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι  δεν παίρνει ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν τα οποία όμως δεν αφορούν τόσο την υλιστική νοοτροπία, αλλά την πνευματική του συνείδηση. Είναι μια διαδικασία που συνήθως ο άνθρωπος την αποφεύγει επιμελώς ξεγελώντας τον εαυτό του μέσα στην καθημερινότητα. Για να μην σκέφτεται ο άνθρωπος έχει εφεύρει ευρηματικά τις ανάγκες. Ασχολείται λοιπόν με τις ανάγκες του. Το σπίτι που θα μείνω, το αυτοκίνητο που θα πάρω, το εστιατόριο που θα φάω, τα ρούχα που θα ντυθώ, κτλ. Όλες αυτές οι ανάγκες όμως για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται αρκετό χρόνο, κόπο και προσπάθεια. Μια προσπάθεια που φυσικά δεν αφήνει τον απαραίτητο χώρο να συναντήσουμε τον εαυτό μας και να τον ρωτήσουμε τις εξής ερωτήσεις.


1)Πόσο ικανοποιημένος είμαι με τον εαυτό μου;
2) Νοιώθω ευτυχισμένος σαν άνθρωπος;

3) Πόσο γνωρίζω  τον εαυτό μου; Τον αγαπώ και τον φροντίζω ουσιαστικά;

4) Σχετίζομαι με τους ανθρώπους γύρω μου κατά επιλογή ή κατά ανάγκη;
5)  Προκαλώ βλάβες στον συνάνθρωπο, στα ζώα και στη φύση γενικότερα;
6) Αναρωτιέμαι πάνω σε θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα και  αναζητώ ουσιαστικές απαντήσεις;.
7)Αναγνωρίζω το συναίσθημα μου; το κατανοώ; φροντίζω να εξελίσσομαι σαν άνθρωπος;

8) Αντιλαμβάνομαι τους ανθρώπους γύρω μου κι έχω ενσυναίσθηση για το πώς νοιώθουν;

 9) Νοιώθω ευτυχισμένος; Αν όχι τι μου λείπει;

Όλα αυτά τα ερωτήματα μας φέρνουν στην επιφάνεια τις εντάσεις ή τις εσωτερικές συγκρούσεις  οι οποίες αφορούν την σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους γύρω μας. Ο άνθρωπος που επιδιώκει αυτοβελτίωση και  εξέλιξη θα πρέπει να λάβει υπόψη του, όλες αυτές τις διεργασίες που σχετίζονται με την αόρατη πτυχή του εαυτού του. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω της εσωτερίκευσης, της απομόνωσης και της σιωπής.

Η  απομόνωση βοηθά τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, να συντονιστεί με το είναι του  ψάχνοντας τους λαβυρίνθους της ψυχής του. Καθώς μένει μόνος του, αναρωτιέται, μετράει, κατατάσσει, αποδοκιμάζει και επιβραβεύει την πορεία του αλλά και των ανθρώπων που έχει γύρω του.  Η διαδρομή είναι επίπονη και το τοπίο δεν είναι απαραίτητα όμορφο είναι όμως ο μόνος δρόμος που μπορεί να τον οδηγήσει στο ξέφωτο.

Όσο περισσότερο  γνωρίζουμε τον εαυτό μας τόσο καλύτερα τον αποδεχόμαστε και συνδεόμαστε με τους άλλους, δημιουργούμε καλύτερες σχέσεις και βρίσκουμε την συγκρότηση και την ισορροπία. Για αυτό ακριβώς τον λόγο  η εσωτερική αναζήτηση κάθε ανθρώπου είναι μια διαδικασία σιωπηλή που τον βάζει κάθε φορά να αντιμετωπίζει τον εαυτό του ίσως και τις ερινύες του, πληρώνοντας το προσωπικό του κόστος  για το πολυπόθητο ταξίδι  στην  Ιθάκη.  Μείνετε σε επαφή με την εσωτερική σας φωνή είναι η μόνη που μπορεί να σας κρατήσει το χέρι στις δύσκολες στιγμές και να σας οδηγήσει σε κατάσταση ισορροπίας και γαλήνης. Μέσα μόνο από αυτήν θα εξελιχτείτε και θα βρείτε το προσωπικό σας σημείο αναφοράς που θα σας οδηγήσει στον πυρήνα της ύπαρξης σας. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ