Η αρχή του τέλους μιας «ματωμένης» εποχής

Ειρήνη Ζαχαριαδάκη
Ειρήνη Ζαχαριαδάκη

Εν μέσω του κρυφτού που παίζαμε με τον ιό, κερδίσαμε πολλά.

Της Ειρήνης Ζαχαριαδάκη
 

 Περπατώ στο κέντρο της στολισμένης μας πόλης, η οποία σε συνδυασμό με τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια  που ακούγονται, προσπαθεί απεγνωσμένα να  μεταφέρει το γιορτινό κλίμα στις καρδιές και στις ψυχές μας.

          Κοιτάζω γύρω μου. Παρατηρώ τους ελάχιστους, για την εποχή ανθρώπους, να βαδίζουν είτε οκνά είτε βιαστικά, ανά δυάδες, αλλά και μοναχοί ως επί το πλείστον. Κύριο τους χαρακτηριστικό είναι η μάσκα και το χαμηλωμένο τους  βλέμμα, βλέμμα που δηλώνει υποδούλωση, ταπείνωση και ανασφάλεια. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι και στον περίπατο τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι κουβαλούν τις ίδιες σκέψεις και τις ίδιες αγωνίες με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ανά τον πλανήτη. 

             Σκέψεις και τρόπο ζωής που μας επέβαλε η «ματωμένη» εποχή που ευτυχώς οσονούπω ρίχνει αυλαία. Ναι είναι πραγματικότητα το 2020 έφτασε στο τέλος του. Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή του έτους, δίσεκτο γαρ, μας έδειξε τα δόντια του και μας προετοίμαζε για δυσοίωνες στιγμές, όμως οι καταστάσεις που βιώσαμε ήταν απίστευτα σκληρές, απάνθρωπες και άκρως επικίνδυνες. 

          Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λένε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και όχι αδίκως. Εγώ θα προσθέσω σε αυτό και το ότι μετά από την καταιγίδα έρχεται η νηνεμία. Περάσαμε δύσκολα η αλήθεια είναι. Βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού. Περάσαμε όλα τα crash test για την ανθεκτικότητα και την ακεραιότητα της ψυχολογικής μας κατάστασης και του νέου χαρακτήρα που κληθήκαμε να διαμορφώσουμε εν μέσω πανδημίας. Αλλάξαμε τρόπο ζωής, στερηθήκαμε πολλά και το κυριότερο θυσιαστήκαμε και εμείς και τα παιδιά μας προκειμένου να καταφέρουμε να νικήσουμε τον διαβολο–ιό, που τόσο πολύ μας ταλάνισε. 

       Όμως το αποτέλεσμα μετράει. Εν μέσω του κρυφτού που παίζαμε με τον ιό, κερδίσαμε πολλά. Μάθαμε όχι μόνο να αγαπάμε, αλλά και να δείχνουμε την αγάπη μας. Μάθαμε όχι μόνο να εκτιμάμε, αλλά και να αναγνωρίζουμε το τί και ποιός  έχει αξία ανεκτίμητη στη ζωή μας. Μάθαμε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στους δικούς μας ανθρώπους και κυρίως στα παιδιά μας. Μάθαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή και ότι δεν αγοράζετε αξίζει περισσότερο.

      Φτάσαμε στο τέλος. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και τα προγνωστικά για το 2021 δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Ο απολογισμός του 2020 έκλεισε με θετικό πρόσημο και σε αυτό συνέβαλε και το εμβόλιο κατά του ιού. Τώρα πια έχουμε γερά θεμέλια για να στηριχτούμε και να καταφέρουμε να κερδίσουμε τον ιό και γιατί όχι και να το εξαλείψουμε από τις ζωές μας εντελώς. Τώρα πια μπορούμε να μιλάμε για το τέλος μιας «ματωμένης» εποχής και για την αρχή του τέλους της πανδημίας. 

      Αισιόδοξοι και χαρούμενοι πλέον ας ευχηθούμε να έχουμε έναν ευτυχισμένο νέο χρόνο. 

Ας ευχηθούμε η αγάπη, η υγεία και η ευτυχία να συντροφεύουν τις ζωές μας για όλο το 2021. Το αξίζουμε άλλωστε και θαύματα γίνονται, αρκεί μονάχα να το πιστέψουμε.

Καλή Χρονιά !!


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ