Κοινωνική Πολιτική Ουσίας τα μέτρα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Κωνσταντίνος Β. Κεφαλογιάννης
Κωνσταντίνος Β. Κεφαλογιάννης

Η κοινωνική πολιτική στην πράξη δεν είναι λόγια είναι έργα. Απτά έργα.

Του Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη

Πρόοδος και κοινωνική δικαιοσύνη. Δύο έννοιες που έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά η Αριστερά στην Ελλάδα επί δεκαετίες. Δύο έννοιες που δεν της ανήκουν αλλά τις έχει οικειοποιηθεί ολοκληρωτικά. Ίσως, δυστυχώς, και με δική μας ευθύνη.

Ό,τι λέει η Αριστερά θεωρείται εξ ορισμού προοδευτικό. Και ας εκφράζει, όχι τη θέληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας αλλά μόνο τις ακραίες φωνές μίας ισχνής μειοψηφίας. Προοδευτικό, οι άνευ λόγου καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Προοδευτικό, να θέλεις τους πανεπιστημιακούς χώρους «αποθήκες μολότωφ» και αυτό να ονομάζεις άσυλο ιδεών. Προοδευτικό να στηρίζεις και ενίοτε να υποδαυλίζεις απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξαγγέλλονται το προηγούμενο απόγευμα και ταλαιπωρούν εκατομμύρια συμπολίτες μας. Προοδευτικό, 100 άτομα να διαδηλώνουν και να ταλαιπωρούν ολόκληρες πόλεις.

Για ό,τι επαγγέλλεται η Αριστερά του βάζει το περιτύλιγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά σχεδόν πάντα όταν βγάλεις το σελοφάν καταλήγει εξίσωση προς τα κάτω. Όπως, η άγρια φορολόγηση της μεσαίας τάξης που οδήγησε σε φτωχοποίηση μίας μερίδας της την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινωνική πολιτική στην πράξη δεν είναι λόγια είναι έργα. Απτά έργα. Για τον κάθε πολίτη και ιδιαίτερα για τον πιο ευάλωτο. Και μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που κατά κύριο λόγο αφορούν τους συνταξιούχους μας και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά αναφέρω:

-          Τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις

-          Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

-          Την εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

-          Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα

-          Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

-          Τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 δικαιούχους

-          Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ) για ενίσχυση της απασχόλησης

-          Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ σε φοιτητές που συγκατοικούν

-          Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε φοιτητές που προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα, να αναπτυχθεί μία ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή κοινότητα, να δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου δομές

Αλλά πιστεύω ότι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η σημαντικότερη ήταν η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης με προτεραιότητα στους νέους. Ένα πρόγραμμα που έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγης στη χώρα μας. Μία φιλόδοξη προσπάθεια με στόχο την παρέμβαση στην αγορά ακινήτων με τρόπο αποτελεσματικό, κοινωνικά δίκαιο και ταυτόχρονα σύγχρονο. Χωρίς να παράγονται νέες στρεβλώσεις, αλλάζουν τα δεδομένα και υποστηρίζονται οι νέοι άνθρωποι για να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες.

Η Ελλάδα δυστυχώς αντιμετωπίζει ένα δίδυμο πρόβλημα. Και οι κρίσιμοι δείκτες περιγράφουν το πρόβλημα.

-          Η χώρα μας έχει την 7η χειρότερη επίδοση στις γεννήσεις παιδιών στην ΕΕ – 1,39 παιδιά ανά οικογένεια με μέσο όρο στην ΕΕ 1,5

-          Οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από τη γονεική εστία 5 χρόνια αργότερα από τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους

-          37% του εισοδήματος στην Ελλάδα πηγαίνει σε έξοδα στέγασης έναντι 20% μέσο όρο στην ΕΕ

Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης δίνει τη δυνατότητα στους νέους, στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ή να νοικιάσουν το δικό τους σπίτι με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος. Με τη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων. Με τη μίσθωση, σε πρώτη φάση, άνω των 1.000 ιδιωτικών κατοικιών για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Με τη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο διάστημα και άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια. Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες. Κοινωνική αντιπαροχή με αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ και του υπουργείου Εργασίας. Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους».

Οι πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα και υλοποιήσιμα. Και για το ποιος πραγματικά στηρίζει την ελληνική κοινωνία θα κριθούμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ